Δημοτικός Πολιτιστικός Όμιλος
Τα οράματα, που χάραξαν οι προσπάθειες κάποιων φιλοπρόοδων συγχωριανών μας για πολιτιστική ζωή, άρχισαν να υλοποιούνται.
Ο Δημοτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αθηένου απαρτίζεται σήμερα από τρία τμήματα:
- Τη Χορωδία του Δήμου Αθηένου με μαέστρο τη Χριστίνα Χατζηστάθη
- Το Χορευτικό Συγκρότημα του Δήμου Αθηένου με χοροδιδάσκαλο το Ματθαίο Αλαμπρίτη
- Τη Θεατρική Ομάδα του Δήμου Αθηένου με σκηνοθέτη τον Κυριάκο Κυριάκου
Πρόσφατα λειτουργούσε και η Παιδική Χορωδία του Δήμου Αθηένου με μαέστρο την Ευδοκία Χατζηχάρου. Η παιδική χορωδία έχει διακόψει προς το παρόν τη λειτουργία της.
Η ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου το 1999 είχε σαν στόχο ένα Δημοτικό Πολιτιστικό Όμιλο, ο οποίος να προβάλλει την κοινότητά μας.
Τελεί υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Αθηένου και έχει ως κύριους σκοπούς:
- τη δημιουργία καλλιτεχνικής και γενικά πολιτιστικής κίνησης και δημιουργίας
- την υγιή απασχόληση και πνευματική εξέλιξη των μελών του
- την καταγραφή των ηθών και εθίμων του τόπου και την παρουσίασή τους μουσικά, χορευτικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο
Χορευτικό Τμήμα
Το έτος 2001 δημιουργήθηκε το χορευτικό τμήμα του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου, στο οποίο σήμερα συμμετέχουν πέραν των 70 μελών ηλικίας μέχρι και 20 χρόνων.
Ο κ. Ματθαίος Αλαμπρίτης είναι ο χοροδιδάσκαλος του τμήματος, ο οποίος φροντίζει για τη συνεχή αναβάθμιση του χορευτικού τμήματος προς διάφορα είδη χορού (παραδοσιακούς, κυπριακούς, ευρωπαϊκούς, ελληνικούς κ.ά.)
Θεατρικό Σχήμα
Η θεατρική ομάδα του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2003 από μια ομάδα δραστήριων νέων που αγαπούν το θέατρο και τόλμησαν να ασχοληθούν μ’ αυτό ερασιτεχνικά με στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου αλλά συνάμα και την καλλιτεχνική θεατρική δημιουργία.
Πρωτοστάτης αυτής της προσπάθειας, η οποία άρχισε το 2003 αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα με σταθερά, ποιοτικά και αξιόλογα βήματα είναι ο κ. Κυριάκος Κυριάκου, εκπαιδευτικός, ο οποίος αναλαμβάνοντας το ρόλο του σκηνοθέτη προσφέρει τις υπηρεσίες του στο θεατρικό σχήμα του Ομίλου.
Το θεατρικό σχήμα συμμετέχει στο ετήσιο Παγκύπριο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει ο ΘΟΚ από το 2003.
- Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη, 2003
- Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο, 2004
- Ανώμαλη Προσγείωση, 2005
Αναμφίβολα, το θεατρικό σχήμα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη θεατρική αγωγή πέραν από την αφοσίωση, την αγάπη στην τέχνη.
Οι θεατρικές παραστάσεις που ετοιμάστηκαν αλλά ειδικότερα η επιτυχία τους, καταδεικνύει τις αξιόλογες προσπάθειες των μελών του.
Χορωδία
Η χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου είναι δημιούργημα της αγάπης μερικών δημοτών της Αθηένου οι οποίοι με πολύ μεράκι αποφάσισαν να αφιερώσουν ανιδιοτελώς τον ελεύθερό τους χρόνο συμβάλλοντας έτσι στην πολιτιστική αναβάθμιση της Αθηένου. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Οκτώβρη του 1999 ως δίφωνη μικτή χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Χρίστου Πεχλιβάνη και αριθμούσε 18 μέλη. Από το Σεπτέμβριο του 2001 μαέστρος της χορωδίας είναι η κ. Χριστίνα Χατζηστάθη.
Τα μέλη της σήμερα έχουν διπλασιαστεί και έχει αναβαθμιστεί σε τετράφωνη μικτή χορωδία. Η χορωδία συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα τόσο εντός όσο και εκτός Αθηένου. Το Μάιο του 2003 διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση χορωδιών στην Αθηένου με τη χορωδία της Δερύνειας. Το 2004 φιλοξένησε τη χορωδία του Δήμου Ξάνθης και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου πραγματοποίησε εμφάνιση στην Ξάνθη. Το 2005 φιλοξένησε τη χορωδία του Δήμου Βόλου και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου πραγματοποίησε αντίστοιχη εμφάνιση στο Βόλο. Το Δεκέμβριο του 2006 φιλοξενήθηκε από τη χορωδία Arioso στην Dijon της Γαλλίας όπου πραγματοποίησε παράσταση. Τον Απρίλιο του 2007 φιλοξένησε τη χορωδία Arioso στην Κύπρο. Το Μάιο του 2008 πραγματοποίησε εμφάνιση στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής με αντίστοιχες χορωδίες της περιοχής και το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ανταπέδωσε τη φιλοξενία της χορωδίας του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέων Μουδανιών στην Κύπρο. Τον Απρίλιο του 2010 φιλοξένησε τη χορωδία Κέρκυρας, όπου πραγματοποίησαν εμφάνιση, ενώ τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε εμφάνιση των δύο χορωδιών στην Κέρκυρα. Τον Ιούλιο του 2011 η χορωδία πραγματοποίησε πέντε παραστάσεις στο Festival Corale Verona Garda Estate που έγινε στην Ιταλία.
Παιδική Χορωδία Δημοτικού Πολιτιστικου Ομίλου Αθηένου
Η παιδική χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου ιδρύθηκε το έτος 2001 και λειτούργησε μέχρι το 2009. Ξεκίνησε με 20 μέλη και έφτασε μέχρι τα 50. Μαέστρος της χορωδίας είναι η Ευδοκία Χατζηχάρου.
Για πρώτη φορά η παιδική χορωδία έκανε την εμφάνισή της στην τελετή αδελφοποίησης της κοινότητας Τρεμετουσιάς με το Δήμο Κερκυραίων, η οποία έγινε στην Αθηένου το Δεκέμβριο του 2001. Ακολούθως συμμετείχε σε κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο του Δήμου (συναντήσεις χορωδιών, χριστουγεννιάτικες γιορτές κτλ) όσο και άλλων οργανωμένων συνόλων της Αθηένου.
Εκτός της κωμόπολης Αθηένου, η παιδική χορωδία παρουσιάστηκε μέσα στα πλαίσια χριστουγεννιάτικων και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων στη Λευκωσία και στη Λάρνακα, όπως και σε φεστιβάλ που έγιναν σε άλλες κοινότητες. Επίσης εμφανίστηκε σε παιδικά προγράμματα από την κρατική ραδιοτηλεόραση του ΡΙΚ και το SIGMA.
Την 1η Μαΐου του 2004 η παιδική χορωδία του Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηένου συμμετείχε στους εορτασμούς που έγιναν για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το καλοκαίρι του 2004 η χορωδία φιλοξενήθηκε από το Σύλλογο Φίλων Μουσικής και Καλών Τεχνών του Δήμου Κυπαρισσίας (Πελοπόννησος) και ανταπέδωσε τη φιλοξενία το καλοκαίρι του 2005.
Η παιδική χορωδία έχει προς το παρόν διακόψει τη λειτουργία της.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Κανονισμοί Λειτουργίας “Δημοτικού Πολιτιστικού Ομίλου Αθηαίνου”
Άρθρο 1: Επωνυμία και έδρα
α) Ο Όμιλος έχει το όνομα «Δημοτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αθηαίνου».
β) Ο Όμιλος έχει έδρα την Αθηαίνου και τελεί υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Αθηαίνου.
Άρθρο 2: Αρχές και σκοποί
Σκοποί του Ομίλου είναι:
α) Η δημιουργία καλλιτεχνικής και γενικά πολιτιστικής κίνησης και δημιουργίας.
β) Η υγιής απασχόληση και η πνευματική ανέλιξη των μελών του.
γ) Η καταγραφή των ηθών και εθίμων του τόπου μας και η παρουσίαση τους μουσικά, χορευτικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.
Μέσα προς επίτευξη των σκοπών:
α) Η δημιουργία τμημάτων χορού, μουσικής, θεάτρου και άλλων.
β) Η διοργάνωση πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και κοινωνικών εκδηλώσεων από τον Όμιλο ή σε συνεργασία με άλλους.
γ) Η συμμετοχή του Ομίλου στις εκδηλώσεις του Δήμου ή σε άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού ή/και κοινωνικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από άλλα σύνολα.
δ) Η οργάνωση εκδρομών στην Κύπρο και το εξωτερικό για την ψυχαγωγία των μελών και τη γνωριμία με άλλους ομίλους μέσω πολιτιστικών ανταλλαγών.
Άρθρο 3: Μέλη
Τα μέλη του Ομίλου διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.
Τακτικά μέλη του Ομίλου είναι:
α) Τα μέλη των τμημάτων του Ομίλου που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και οι σύζυγοι τους.
β) Οι γονείς όλων των μελών των τμημάτων που είναι κάτω των 18 ετών.
Επίτιμα μέλη γίνονται πρόσωπα τα οποία προσέφεραν ή προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον Όμιλο και γενικά στα πολιτιστικά του τόπου. Τα πρόσωπα αυτά εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου.
Άρθρο 4: Δικαιώματα μελών
α) Κάθε μέλος έχει δικαίωμα να εκλεγεί και να εκλέγεται σε οποιοδήποτε αξίωμα του Ομίλου εφόσον έχει πληρωμένες της συνδρομές του.
β) Κάθε μέλος του μπορεί να μετέχει στις συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Ομίλου.
γ) Κάθε μέλος μπορεί να υποβάλει γραπτά ή προφορικά στο Διοικητικό Συμβούλιο τις απόψεις, προτάσεις, εισηγήσεις, παράπονα ή παρατηρήσεις του σε σχέση με τις δραστηριότητες του Ομίλου.
Άρθρο 5: Υποχρεώσεις μελών
α) Η ετήσια συνδρομή των τακτικών μελών του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό των €8,55 (£5,00) ή σε οποιοδήποτε ποσό που καθορίζεται με πλειοψηφία σε Γενική Συνέλευση. Η ετήσια συνδρομή καταβάλλεται με την εγγραφή των μελών ή εγγραφή των παιδιών των μελών στα διάφορα τμήματα του Ομίλου.
β) Κάθε οικογένεια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στα τμήματα του Ομίλου, πληρώνει μόνο μια ετήσια συνδρομή.
Άρθρο 6: Πόροι Ομίλου
Πόροι του ομίλου είναι:
α) Τα έσοδα από τις ετήσιες συνδρομές των τακτικών μελών του Ομίλου.
β) Η οικονομική ενίσχυση και στήριξη από τον Δήμο.
γ) Τα έσοδα από διάφορες δραστηριότητες του Ομίλου.
δ) Χορηγίες, δωρεές, εισφορές ή κληροδοτήματα από άτομα ή/και άλλους οργανισμούς.
Άρθρο 7: Εκπροσώπηση
Ο Όμιλος εκπροσωπείται στις σχέσεις του με τρίτους από τον Πρόεδρο ή οποιοδήποτε άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που εξουσιοδοτείται για το σκοπό αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Άρθρο 8: Διοίκηση
α) Ο Όμιλος διοικείται από εφταμελές Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο εκλέγεται για δύο χρόνια από Γενική Συνέλευση του Ομίλου. Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν επίσης ως απλά μέλη οι εκάστοτε διδάσκαλοι των τμημάτων του Ομίλου.
β) Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία, εάν οι υποψήφιου είναι πέραν των εφτά.
γ) Το ψηφοδέλτιο καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά των υποψήφιων και εκλέγονται κατά σειρά τα πρόσωπα που παίρνουν τις περισσότερες ψήφους.
Σε περίπτωση ισοψηφίας δύο οι περισσότερων υποψηφίων και εφόσον αυτό οδηγεί σε εκλογή περισσότερων από εφτά υποψηφίων στο Διοικητικό Συμβούλιο, ρύθμιση γίνεται με κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων.
δ) Οι υποψήφιοι υποβάλλονται αμέσως μετά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης που έχει συγκληθεί για το σκοπό αυτό. Δικαίωμα υποψηφιότητας έχει μόνο ένα μέλος του Ομίλου από κάθε οικογένεια.
ε) Δυο υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν κατά τη ψηφοφορία είναι κατά σειρά επιτυχίας επιλαχόντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
στ) Το Διοικητικό Συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρία καταρτίζεται σε σώμα με Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία και Μέλη.
ζ) Ο Πρόεδρος συγκαλεί και προεδρεύει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και προεδρεύει στη Γενική Συνέλευση. Υπογράφει μαζί με το Γραμματέα όλες τις επιστολές και δημοσιεύσεις του Ομίλου καθώς επίσης και τα πρακτικά των Συνεδριάσεων και των Γενικών Συνελεύσεων. Επίσης υπογράφει μαζί με τον Ταμία όλες τις επιταγές που εκδίδονται από τον Όμιλο.
η) Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας του.
θ) Ο Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου τα οποία υπογράφει μαζί με τον Πρόεδρο. Είναι υπεύθυνος για την τήρηση των αρχείων του Ομίλου και υπογράφει από κοινού με τον Πρόεδρο όλη την αλληλογραφία.
ι) Ο Ταμίας είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου. Τηρεί βιβλία και αποδείξεις από όλα τα οικονομικά θέματα του Ομίλου. Είναι υπεύθυνος για τα χρήματα που διαχειρίζεται και είναι έτοιμος όποτε κληθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο να δώσει οικονομική κατάσταση του Ομίλου. Οφείλει να καταθέτει στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρία Αθηαίνου ή σε άλλη τράπεζα της εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε ποσό που υπερβαίνει τα €85,00(£50). Υπογράφει τις σχετικές αποδείξεις και ετοιμάζει ισολογισμούς του Ομίλου στο τέλος κάθε οικονομικού έτους του οποίος και παρουσιάζει στη Γενική Συνέλευση. Υπογράφει επίσης μαζί με τον Πρόεδρο όλες τις επιταγές που εκδίδει ο Όμιλος.
ια) Τα άλλα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνουν οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα ανάλογα με τις ανάγκες του Ομίλου.
ιβ) Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου πέντε μέλη αποτελούν απαρτία.
ιγ) Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου παίρνονται με απλή πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας ο προεδρεύων έχει δεύτερη νικώσα ψήφο.
ιδ) Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει όταν το καλέσει ο Πρόεδρος ή όταν το ζητήσουν τουλάχιστο τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
ιε) Σε περίπτωση που τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γίνουν λιγότερα από πέντε λόγω αποχωρήσεων, τα εναπομείναντα μέλη συγκαλούν Γενική Συνέλευση για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Άρθρο 9: Γενικές Συνελεύσεις
α) Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο σώμα του Ομίλου. Οι γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε τακτικές ή έκτακτες.
β) Τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλείται μια φορά το χρόνο με θέματα:
- Απολογισμό δραστηριοτήτων και οικονομική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου και στη συνέχεια συζήτηση τους.
- Θέματα που υποβάλουν γραπτώς τα μέλη του Ομίλου δύο τουλάχιστον μέρες πριν την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης.
γ) Έκτατη Γενική Συνέλευση συγκαλείται:
- από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου για σοβαρά κατά τη γνώμη του θέματα.
- όταν το ζητήσουν γραπτώς τα 2/5 των μελών του Ομίλου καθορίζοντας το θέμα και
- όταν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι κάτω των πέντε.
γ) Γενική Συνέλευση που γίνεται για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αν δεν είναι έκτακτη, θεωρείται ως τακτική και περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξη της τα παρακάτω θέματα:
- Υποβολή υποψηφιοτήτων για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
- Έκθεση δράσης και οικονομική έκθεση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και συζήτηση τους.
- Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
- Θέματα που υποβάλλουν γραπτά τα μέλη δυο τουλάχιστο μέρες πριν τη Γενική Συνέλευση.
δ) Η ημερομηνία σύγκλισης κάθε Γενικής Συνέλευσης καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο κι γνωστοποιείται προς τα μέλη 15 τουλάχιστο μέρες προηγουμένως. Στην πρόσκληση για Γενική Συνέλευση καθορίζεται η ημερομηνία, η ώρα, ο τόπος διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης και η ημερήσια διάταξη της.
ε) Απαρτία σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις αποτελούν πέραν του ½ των μελών του Ομίλου. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας η Γενική Συνέλευση αναβάλλεται για 30 λεπτά οπότε όσοι παρευρίσκονται αποτελούν απαρτία.
στ) Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφασίζουν πάντοτε με απλή πλειοψηφία των παρόντων (αν οι κανονισμοί λειτουργίας του Ομίλου δεν προβλέπουν κάτι άλλο) με ανάταση χεριού. Αν ζητηθεί διαφορετικά από τη Γενική Συνέλευση τότε γίνεται μυστική ψηφοφορία.
Άρθρο 10: Γενικές Διατάξεις
α) Ο Όμιλος έχει δική του σφραγίδα σε σχήμα στρογγυλό και φέρει τις λέξεις «Δημοτικός Πολιτιστικός Όμιλος Αθηαίνου». Στο κέντρο της σφραγίδας είναι σχεδιασμένο το έμβλημα του Δήμου και ζωγραφισμένα στάχυα.
β) Τα διάφορα τμήματα του Ομίλου μπορούν να έχουν δικές τους επιτροπές.
γ) Στις επιτροπές των τμημάτων μπορούν να συμμετέχουν άτομα που λόγω γνώσεων μπορούν να βοηθήσουν το σωματείο χωρίς απαραίτητα να είναι μέλη του Ομίλου.
δ) Το Διοικητικό Συμβούλιο όποτε κρίνει αναγκαίο προς το συμφέρον του Ομίλου, αποφασίζει για την απόκτηση κινητής ή ακίνητης περιουσίας.
ε) Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε στενή επαφή με την Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου. Δυο από τα μέλη του εκπροσωπούν τον Όμιλο στην Πολιτιστική Επιτροπή όπου εκφράζουν απόψεις και αιτήματα του Ομίλου και γενικά συντονίζουν τις ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου και της Πολιτιστικής Επιτροπής σε σημαντικά θέματα του Ομίλου.
στ) Ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου μπορεί να παρευρίσκεται σε συνεδρίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου.
ζ) Ο Όμιλος συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Αθηαίνου, όμως υπεύθυνος για το συντονισμό και την οργάνωση είναι ο Δήμος. Για εκδηλώσεις που οργανώνει από μόνος του ο Όμιλος, ο Δήμος τον στηρίζει αλλά υπεύθυνους για το συντονισμό και την οργάνωση της είναι ο Όμιλος.
Άρθρο 11: Διάλυση Ομίλου
α) Ο Όμιλος διαλύεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης παρόντων των ¾ των μελών και με πλειοψηφία των ¾ τους ή αν δε λειτουργεί κανένα τμήμα.
β) Σε περίπτωση διάλυσης του Ομίλου η περιουσία του κινητή και ακίνητη περιέρχεται στην κατοχή του Δήμου Αθηαίνου.