Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Ο Δήμος Αθηένου συμμετείχε σε Ευρωπαϊκά προγράμματα και έλαβε χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Ταμεία ως κατωτέρω:
URBACT ΠΟΛΗ ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ – Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΕΝΟΥ
Η Γραμματεία του Προγράμματος URBACT έγκρινε την πρόταση που υπόβαλε ο Δήμος Αθηένου στα πλαίσια της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων URBACT- Πόλη Καλής Πρακτικής, με θέμα ‘Ο Εθελοντισμός στην Αθηένου’. Υποβλήθηκαν 270 προτάσεις εκ των οποίων οι 97 εγκρίθηκαν να βραβευτούν ως πόλεις καλής πρακτικής στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Πρόγραμμα URBACT και θα πραγματοποιηθεί από τις 3 -5 Οκτωβρίου στο Ταλλίν της Εσθονίας.
Το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Αθηένου προβλέπει για τις βασικές ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν φτώχεια και κοινωνική απομόνωση. Ο εθελοντισμός είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση ατόμων και υπηρεσιών, με τουλάχιστον 200 εθελοντές σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή. Από το 1970 υλοποιούνται τέσσερα προγράμματα: φροντίδα των ηλικιωμένων, κοινοτική βοήθεια και ψυχαγωγία, φροντίδα των νηπίων/παιδιών και κοινωνική στήριξη. Οι δραστηριότητες αυτές διασυνδέουν διάφορες γενιές και παρέχουν άμεση και συγκεκριμένη βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://urbact.eu/volunteering-council
Ο Δήμος Αθηένου ήταν επιλέξιμος και υπόβαλε όταν άνοιξε η πρόσκληση ‘Δημιουργία Δικτύων για μεταφορά καλών πρακτικών’, πρόταση ως Επικεφαλής Εταίρος, για ένα Δίκτυο Μεταφοράς που θα μεταφέρει την Καλή Πρακτική μας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόταση εγκρίθηκε στις 4/4/2018 (λεπτομέρειες σε άλλο σημείο).
Δίκτυο Μεταφοράς «Πόλεις Εθελοντισμού» του Προγράμματος URBACT III, 2018
Το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής για τον εθελοντισμό, με τίτλο «Πόλεις Εθελοντισμού», με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Αθηένου εγκρίθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT, για μεταφορά της Καλής Πρακτικής για τον Εθελοντισμό και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος URBACT στις 4 Απριλίου 2018 ενέκρινε 25 Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών, στα οποία λαμβάνουν μέρος 20 ευρωπαϊκές χώρες, για υλοποίηση της Α’ Φάσης των Δικτύων. Από την Κύπρο υπόβαλε πρόταση, η οποία εγκρίθηκε, μόνον ο Δήμος Αθηένου.
Ο Δήμος Αθηένου συμμετείχε ως επικεφαλής εταίρος του δικτύου με τίτλο «Πόλη Εθελοντισμού – Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και της Συνοχής Μεταξύ των Γενεών στις Πόλεις, μέσω του Εθελοντισμού», με εταίρους την πόλη Capizzi της Σικελίας και την Kildare County Council της Ιρλανδίας. Η Α’ Φάση υλοποιήθηκε με επιτυχία και ο Δήμος υπόβαλε πρόταση για τη Β’ Φάση, που επίσης εγκρίθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2018. Ο Δήμος είναι ο Επικεφαλής Εταίρος και μετέχουν ως εταίροι άλλες 7 ευρωπαϊκές πόλεις, όπου θα μεταφερθεί η Καλή Πρακτική του Δήμου Αθηένου. Οι 7 πόλεις είναι οι Arcos de Valdevez της Πορτογαλίας, Άλτεα της Ισπανίας, Capizzi της Σικελίας-Ιταλία, Αλτένα της Γερμανίας, Radlin της Πολωνίας, Pregrada της Κροατίας και Kildare County Council της Ιρλανδίας.
Ο Δήμος Αθηένου επιδιώκει την καλύτερη δυνατή υλοποίηση της πρότασής του, προωθώντας τους σκοπούς του Δικτύου Μεταφοράς της Καλής Πρακτικής για πανευρωπαϊκή μεταφορά και ανάδειξη του εθελοντισμού, ώστε, μέσα από την εγκριμένη Καλή Πρακτική του που βγαίνει μέσα από τα 4 εθελοντικά προγράμματα που υλοποιούνται στον Δήμο για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη, να προωθηθεί η κοινωνική ένταξη και συνοχή και η καταπολέμηση της φτώχειας.
Το Δίκτυο υποστηρίζεται στις εργασίες του από Ειδικό Εμπειρογνώμονα που πληρώνεται απ’ ευθείας από το Πρόγραμμα.
Η Β’ Φάση του Δικτύου Μεταφοράς θα ολοκληρωθεί στις 4 Δεκεμβρίου 2020.
Ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι €600.000.
Europe for Citizens, Πρόταση European Youth against Euroscepticism in Media, 2018 – ως Εταίρος. Επικεφαλής Εταίρος, Δήμος Altea, Ισπανία
Ο Δήμος Αθηένου μετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα YOUROPE, που εγκρίθηκε στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS. Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος Άλτεα της Ισπανίας, ενώ εκτός του Δήμου Αθηένου μετέχουν ως εταίροι οι Δήμοι Βαρσοβίας της Πολωνίας, Ελασσώνας της Ελλάδας, Λουμπλιάνας της Σλοβενίας, Σόφιας της Βουλγαρίας, Νότο της Σικελίας, Ιταλίας και Βρυξέλλες του Βελγίου.
Το YOUROPE είναι ένα δίκτυο 8 ευρωπαϊκών πόλεων που επικεντρώνεται στους νέους και τον ρόλο τους στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης. Ο στόχος αυτού του έργου είναι να συμβάλει στην καταπολέμηση της ευρωσκεπτικιστικής ρητορικής, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να ξεκινήσουν διάλογο και να επεξεργαστούν μια ρητορική υπέρ της Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς, σε τοπικό επίπεδο. Οι κύριοι φορείς θα είναι νέοι πολίτες από κάθε περιοχή, οι οποίοι θα συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες (π.χ. ακαδημαϊκούς καθηγητές, bloggers, δημοσιογράφους κ.λπ.) προκειμένου να μάθουν για τις στρατηγικές επικοινωνίας των μέσων ενημέρωσης, τις πολιτικές και τις στρατηγικές της ΕΕ, καθώς και την ελεύθερη έκφραση των απόψεών τους και με σκοπό να επιτύχει μεγάλο αντίκτυπο σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθιστώντας τους νέους Ευρωπαίους πρεσβευτές στην ίδια την πόλη τους.
Με τη συμμετοχή του ο Δήμος Αθηένου θα βοηθήσει τους νέους της Αθηένου να έρθουν σε επαφή με άλλους νέους όλων των πόλεων που μετέχουν, βοηθώντας τους να επιτελέσουν τους σκοπούς του Προγράμματος.
- ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΝΕΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Εναρκτήρια Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος YOUROPE
- Δελτίο Τύπου για YOUROPE
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΕΝΟΥ
Φωτογραφικό Υλικό
Global Education Goes Local – Παγκόσμια Εκπαίδευση
Πρόγραμμα που υλοποιεί στην Κύπρο το Τμήμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης του μη κυβερνητικού οργανισμού Future Worlds Center. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για ενεργή δράση και κριτική σκέψη απέναντι στις προκλήσεις των αλληλοσυνδέσεων στον κόσμο, με εστίαση στους 3 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: την Ισότητα των Φύλων, τις Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και την Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή.
Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 6 χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Σλοβενία).
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει συνολικά 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων θα διοργανωθούν από το Τμήμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης του Future Worlds Center 3 εργαστήρια για όλους τους συμμετέχοντες και ένα εργαστήρι για κάθε κοινότητα ξεχωριστά. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες τοπικοί φορείς θα διοργανώσουν, με την καθοδήγηση και οικονομική βοήθεια του προγράμματος, δύο κύκλους εργαστηρίων εκμάθησης-δράσης (LAPs) στις κοινότητές τους. Κατά το 2ο και 3ο έτος της συνεργασίας, θα διοργανωθούν και διεθνή εργαστήρια στο εξωτερικό σχετικά με το πρόγραμμα και την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών για δράση.
Pioneers into Practice, Πρόταση «Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημοτικά κτίρια και χώρους στον Δήμο Αθηένου». Απασχόληση Ειδικού Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2018
Η πρόταση που υπόβαλε ο Δήμος Αθηένου εγκρίθηκε. Για 6 εβδομάδες Ευρωπαίος Εμπειρογνώμονας από τη Φινλανδία επισκέφθηκε τον Δήμο Αθηένου, μελέτησε και έδωσε εισηγήσεις για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο, στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο και στη Δημοτική Στέγη Ενηλίκων.
EUROPE FOR CITIZENS, ΠΡΟΤΑΣΗ AGORA - ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ
Ο Δήμος Αθηένου μετέχει ως Επικεφαλής Εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα AGORA, στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS, στον άξονα «Δίκτυα Πόλεων».
Εκτός του Δήμου Αθηένου μετέχουν στο πρόγραμμα ως εταίροι οι Δήμοι Smolyan της Βουλγαρίας, Cinicello Balsamo της Λομβαρδίας – Ιταλίας, Santa Maria Da Feira της Πορτογαλίας και Αθήνας της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα AGORA αφορά Ανοικτό διάλογο σε Δημόσιο χώρο, μέσω της πειραματικής μεθόδου διαλόγου και συμμετοχής όπως στην Αρχαία Αθήνα. Αυτή η ενέργεια προωθεί την αντίληψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δημοκρατική συμμετοχή των συμμετεχόντων. Τους βοηθά, διευκολύνοντας το συναισθηματικό τμήμα της γνώσης, ενώ ενδυναμώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις και προωθεί τις διαπροσωπικές ανταμοιβές. Επιπρόσθετα, δημιουργεί βελτιωμένες δεξιότητες επικοινωνίας και συζήτησης μέσα στην ομάδα και δημιουργεί μια πιο ολοκληρωμένη άποψη του ευρύτερου πλαισίου, μέσα στο οποίο εμπίπτουν κοινωνιολογικές έννοιες. Η δραστηριότητα αυτή προάγει επίσης την ατομική ανακάλυψη στη μάθηση.
Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι €143.640 και καλύπτεται 100% από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
8th – 9th of September 2022 – Athienou
21th – 22th of October 2021 – Boulgaria
9th – 10th of September 2021 – Athienou
- The project « AGORA – Democratic Values & Culture in Europe » was funded with the support of the European Union under the Programme “Europe for Citizens”
- Πραγματοποίηση της 6ης Τελικής Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «AGORA – Democratic Values & Culture in Europe», στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS, του άξονα «Δίκτυα Πόλεων»
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ 5Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 4Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 5 ΚΑΙ 6 ΜΑΪΟΥ 2022 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ 3Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΑΤΖΕΝΤΑ
- Πραγματοποίηση 2ης συνάντησης στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2021 στην πόλη Smolyan της Βουλγαρίας
- Δελτίο τύπου: Πραγματοποίηση της Εναρκτήριας Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «AGORA – Democratic Values & Culture in Europe ”, στα πλαίσια της Πρόσκλησης EUROPE FOR CITIZENS, του άξονα «Δίκτυα Πόλεων».
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ERASMUS+, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ RURAL+, ΩΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ
Ο Δήμος Αθηένου μετέχει ως Συνεργάτης Εταίρος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα RURAL+ (Rural + – Better opportunities though skill growth), στα πλαίσια του Προγράμματος ERASMUS+.
Στο Πρόγραμμα μετέχουν ως εταίροι οι ακόλουθοι φορείς.
α. ASOCIATIA COMUNELOR DIN ROMANIA FILIALA JUDETULUI CALARASI, Ρουμανία, Επικεφαλής Εταίρος.
β. SC MIXT SOURCE MANAGEMENT SRL, Ρουμανία, Εταίρος.
γ. Previform – Laboratório, Formação, Higiene e Segurança no Trabalho, Lda, Περτογαλία, Εταίρος.
δ. Polygonal, Ιταλία, Εταίρος.
ε. STANDO LTD, Κύπρος, Εταίρος.
Το πρόγραμμα RURAL+ αφορά την κοινωνική ένταξη, αρχική και συνεχή επαγγελματική εξέλιξη εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών και μεντόρων σε σχολικές και εργασιακές εγκαταστάσεις και ενίσχυση της πρόσβασης στην κατάρτιση και τα προσόντα για όλους σε αγροτικές περιοχές.
Ο Προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 156.405 ευρώ και όλος, καθώς και οι δραστηριότητες του Δήμου Αθηένου καλύπτονται 100% από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ HORIZON 2020, SMART CITIES URBAN GREENUP PROJECT
Ο Δήμος Athienou συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα URBAN GreenUP, το οποίο χρηματοδοτείται από την πρόσκληση H2020-SCC-NBS-2stage-2016 του Horizon 2020 στα πλαίσια του θέματος SCC02-2016-2017: Επίδειξη καινοτόμων λύσεων στις πόλεις βασισμένων στη φύση.
Το έργο στοχεύει στην απόκτηση μιας προσαρμοσμένης μεθοδολογίας για την υποστήριξη της από κοινού ανάπτυξης Αστικών Σχεδίων Επαναφοράς της Φύσης, που εστιάζονται στην αλλαγή του κλίματος, στον μετριασμό και στην προσαρμογή και στην αποτελεσματική διαχείριση των υδάτων και στην παροχή βοήθειας στην εφαρμογή λύσεων βασισμένων στη φύση (NBS) με αποτελεσματικό τρόπο.
Το έργο περιλαμβάνει επίδειξη μεγάλης κλίμακας δράσεων NBS στις πόλεις Valladolid (Ισπανία), Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο) και Σμύρνη (Τουρκία), με συμμετοχή επίσης ομάδας ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών πόλεων – Ludwigsburg (Γερμανία), Mantova (Ιταλία), Μεντεγίν (Κολομβία), Τσενγκντού (Κίνα) και Quy Nhon (Βιετνάμ) – για την ενίσχυση της δυναμικής αναπαραγωγής των αποτελεσμάτων του έργου. Ο Δήμος Αθηένου έχει αποδεχθεί να συμμετάσχει στο δίκτυο, υποστηρίζοντας την επέκταση της περιοχής ενδιαφέροντος γύρω από τις δράσεις NBS και σχετικών θεμάτων έξυπνης πόλης.
Με τη συμμετοχή του ο Δήμος Αθηένου θα αποκτήσει εμπειρία και θα βοηθήσει στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή του.
Όλες οι δαπάνες που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αθηένου με τη συμμετοχή του στο URBAN GreenUP καλύπτονται από το Πρόγραμμα.
EUROPE FOR CITIZENS (IN NEET), ΩΣ ΕΤΑΙΡΟΣ, 2020
Encouraging young people to build a better Europe – IN NEET
Description of the Project
The project will create a European network of 8 different organizations from Greece, Spain, Italy, Slovenia, Cyprus, Romania and Bulgaria, focused on NEET phenomenon. The project will tackle the phenomenon of the NEETs, proposing solutions in order to encourage them to participate fully in civic life as European citizens. According to Eurostat, in 2019 the rate of NEETs stood at 16.4 % in the EU.
The main aim of the project is to build channels and social spaces in order to reintegrate NEETs inside the society, especially those who are discouraged and long term unemployed. Most of the activities (creative labs, round tables, debates, job shadowings, human libraries etc.) aim at promoting active citizenship among youngsters/NEETs, enhancing civic and democratic competences. Those channels will take into account all the EU policies and opportunities defined to support youth social inclusion (Erasmus Plus program, Mobilities, EU Citizenship rights, etc.).
While NEETs will be the main beneficiaries of project, the key players will be the young citizens and workers in order for them to be encouraged to participate, to freely express their point of views and needs and to contribute to decision-making concerning matters affecting their social integration.
The project is structured in 8 international events where a group composed by young citizens will implement (in cooperation with other youngsters) several activities aimed to develop new outputs. These outputs will enable the European Youngsters to prevent and face this phenomenon and European citizens in general, to get a better understanding. Finally it will make EU capable of facing this situation and how citizens can grasp those opportunities.
Action Plan
During the conception phase of this proposal all the 8 partners involved in the project declared that a consistent number of youngsters ignore what the EU is doing for them. Even though the local administrations composing this partnership were trying to organize and support several activities aimed to foster youth engagement in the civic life of local communities, they did not receive enough support and interest by the local youngsters.
In order to face all of this, multicultural dialogues between 8 different European towns will be generated in order to analyze this European social situation and better understand the main causes, risks, consequences and potential solutions. This action will be implemented, involving all local stakeholders and activating them in an innovative participatory process. These participatory workshops will be held at local level in schools and public buildings, highlighting main concepts such as European citizenship, EU policies for social inclusion, civic participation and democracy.
Secondly, creative ideas and proposals to address the issue will be encouraged. In this case, all local stakeholders of the 8 different European territories will take part in these activities by a participatory and transversal approach and they will produce common project outputs as a Project video (short documentary) and Strategic Guidelines elaborated between all participants, in order to improve EU youth policies impact at local level. These will be the core products that will be disseminate by social networks and also through institutional meetings and activities, even after project deadline.
Finally, all these strategic actions will contribute to the understanding and dissemination of the phenomenon and potential solutions, and also improving the empowerment of NEETs.
Partners
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- IN NEET PROJECT – ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- IN NEET PROJECT – ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- IN NEET PROJECT – 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΤΕΛΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- Πραγματοποίηση της 2ης συνάντησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IN NEET
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – IN NEET – 23.5.2022
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – IN NEET – 26.5.2022
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – IN NEET PROJECT – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – IN NEET PROJECT – ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
- PHOTOS OF THE PROJECT
- INFORMATION TEMPLATE – IN NEET
Ευρωπαϊκό έργο FIESTA
Ζητήστε σήμερα να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε
να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα στο σπίτι σας!
Ο Δήμος Λάρνακας συμμετέχει στο Έργο FIESTA, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη (Intelligent Energy Europe) και στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κυρίως στη χρήση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και στη συνεπαγόμενη μείωση εκπομπών CO2. Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά των οποίων οι ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Μέσω του προγράμματος FIESTA, τα μέλη των οικογενειών με παιδιά που θα συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα, θα ενθαρρυνθούν να αλλάξουν ή/ και να βελτιώσουν τις καθημερινές τους συνήθειες, ώστε να γίνουν ενεργειακά αποδοτικότερες. Στη Λάρνακα ιδρύθηκε και λειτουργεί το FIESTAEnergyHelpDesk το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διενέργεια ελέγχων ενεργειακής κατανάλωσης σε νοικοκυριά και για τη διανομή ειδικών εκπτωτικών κουπονιών για ηλεκτρικές συσκευές καλής ενεργειακής απόδοσης.
Οι έλεγχοι ενεργειακής κατανάλωσης διεξάγονται δωρεάν σε νοικοκυριά στην πόλη και την επαρχία της Λάρνακας. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν σύντομη επίσκεψη στην οικία των ενδιαφερόμενων και καταγραφή στοιχείων που αφορούν στην κατανάλωση ενέργειας (πχ. λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος, πηγών ενέργειας, στοιχείων του κελύφους της οικίας, ηλεκτρικές συσκευές, κλπ). Μετά την επίσκεψη θα ακολουθήσει επεξεργασία των δεδομένων σε ειδικό πρόγραμμα και αποστολή έκθεσης με συμβουλές προσαρμοσμένες για την κάθε οικία. Παράλληλα η κάθε οικογένεια λαμβάνει έναν λαχνό για κλήρωση ηλεκτρικών συσκευών καλής ενεργειακής απόδοσης. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2 κληρώσεις δώρων. Η πρώτη κλήρωση πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και κληρώθηκαν συνολικά 14 ηλεκτρικές συσκευές. Η δεύτερη κλήρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2017.
Τα εκπτωτικά κουπόνια παρέχονται επίσης δωρεάν και αφορούν στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών καλής ενεργειακής απόδοσης (πχ. κλιματιστικών μηχανημάτων, ψυγείων, πλυντηρίων, κα) από συνεργαζόμενα καταστήματα στη Λάρνακα με έκπτωση ύψους από 10% έως 20%. Η δράση φέρει την ονομασία Πρόγραμμα Εκπτώσεων FIESTA.
Οι δύο αυτές μεγάλες δράσεις στα πλαίσια του έργου FIESTA θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να εξοικονομήσουν και ενέργεια αλλά και χρήματα! Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και για τις δύο δράσεις.
Για αιτήσεις ελέγχου ενεργειακής κατανάλωσης ή περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να προμηθευτείτε τα εκπτωτικά κουπόνια, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.fiesta-audit.eu/el/ , να επισκεφθείτε το Γραφείο μας στον 3ο όροφο του Δημοτικού Μεγάρου ή να μας τηλεφωνήσετε στο 24816556.
Ο Δήμος Αθηένου μετέχει δια του Δήμου Λάρνακας στο ευρωπαϊκό έργο FIESTA.
Ενημερωτικό Υλικό:
- Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις δράσεις
- Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με το πρόγραμμα εκπτώσεων FIESTA
- Ενημερωτικό δελτίο στη μορφή ερώτησης – απάντησης
- Ο οδηγός εξοικονόμησης ενέργειας
- Η αίτηση για έλεγχο ενεργειακής κατανάλωσης
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενωθείτε με τους πιο κάτω συνδέσμους:
URBAN NOSE
Ένα Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων
Το URBAN NOSE είναι ένα έργο στα πλαίσια του προγράμματος URBACT, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Τι αφορά;
Το έργο προσδιόρισε ένα δίκτυο αστικών εκκολαπτηρίων για κοινωνικές επιχειρήσεις – με τον όρο αυτό εννοούμε τις «επιχειρήσεις που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες». Το δίκτυο υποστήριξε την εκκίνηση νέων πρωτοβουλιών κοινωνικής επιχειρηματικότητας, προσφέροντας υπηρεσίες παροχής συμβουλών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και μέσων γνώσης. Η ιδέα είναι ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντιπροσωπεύσουν τον κινητήρα της βιώσιμης ανάπτυξης μιας αστικής περιοχής, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Λισσαβόνας και η αύξησή τους ευνοεί την κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της αστικής οικονομίας. Το δίκτυο μεταβίβασε τις βέλτιστες πρακτικές στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και αποτέλεσε το σύμβολο αναφοράς για τις κοινωνικές πολιτικές της περιοχής και για την τοπική διακυβέρνηση.
Εταίροι
Επικεφαλής Εταίρος Gela (IT)
Εταίροι
Agrinion – EL , Koropi – EL, Xátiva – ES, Grenoble – FR
Brighton & Hove – UK, Alcobaça – PT, Herrljunga – SE
Athienou – CY, Consortium Area of Industrial Development, Gela – IT
Επικεφαλής Εμπειρογνώμων: Dr Sergio Campanella – mailto://studioeuropeoc@tin.it
Ιστοσελίδα: http://urbact.eu/en/projects/human-capital-entrepreneurship/urban-nose/homepage/
Κλεάνθειος Στέγη Ηλικιωμένων
Τα δύο προγράμματα του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού; η Κλεάνθειος Στέγη Ηλικιωμένων και το Κωνσταντινελένειο Κέντρο Ενηλίκων, λειτουργούσαν ως 2 ξεχωριστά και αυτόνομα προγράμματα μέχρι το 2012. Η Κλεάνθειος Στέγη Ηλικιωμένων λειτουργούσε ως ένας χώρος φροντίδας για τους ηλικιωμένους και το Κωνσταντινελένειο Κέντρο Ενηλίκων ως ένα κέντρο ημερήσιας φροντίδας για όλους τους ενήλικες που το χρειάζονταν, με την παροχή διαφόρων υπηρεσιών.
Από το Μάρτιο του 2012, με την ολοκλήρωση της κατασκευής των νέων εγκαταστάσεων και τη συνένωση των 2 προγραμμάτων, αποφασίσθηκε όπως οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες τους ενοποιηθούν, κάτω από την εποπτεία ενός προγράμματος γνωστό σήμερα ως η ‘Δημοτική Στέγη Ενηλίκων Αθηένου’.
Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων εγκρίθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Συγκεκριμένα εντάχθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε μέσω του Άξονα 3, Μέτρο 3.2, Υπομέτρο 3.2.1 για ημερήσια φροντίδα και διανυκτέρευση των ηλικιωμένων, για ποσό συμβολαίου €2.099.000 + ΦΠΑ. 80% του κόστους καλύφθηκε από το Κράτος ενώ η συνεισφορά του Δήμου Αθηένου ήταν μόνο το 15%.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:
Ο Δήμος – Κοινωνική Συνεισφορά – Δημοτική Στέγη Ενηλίκων
Αποκατάσταση – Συντήρηση Οικίας Γιωρκή και Φωτεινής Πουγεράση
Το έργο εγκρίθηκε ως πολεοδομικό και την επίβλεψη και συντονισμό ανέλαβε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με ποσό συμβολαίου €517.000 + Φ.Π.Α και χρηματοδότηση 80% από το κράτος και 20% από το Δήμο.
Η οικοδομή έχει αποκατασταθεί στην αρχική της μορφή και έχει μετατραπεί σε αγροτουριστικό συγκρότημα αποτελούμενο από 5 δωμάτια (στούντιο) με ενσωματωμένους χώρους υγιεινής. Το καφενείο θα χρησιμοποιείται ως χώρος εστίασης με κοινή για όλους εσωτερική αυλή. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ως αγροτουριστικό κατάλυμα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:
Ο Δήμος – Περιήγηση στο Δήμο – Διατηρητέες Οικοδομές.
Συντήρηση – Αποκατάσταση Παραδοσιακού Αλευρόμυλου
Το έργο Συντήρησης – Αποκατάστασης του παραδοσιακού Αλευρόμυλου στο Δήμο Αθηένου έχει εγκριθεί ως Συγχρηματοδοτούμενο Έργο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, Μέτρο 3.2: Διατήρηση – Αποκατάσταση και Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Πλούτου.
Τη διεύθυνση και το συντονισμό υλοποίησης του Έργου ανέλαβε το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως με ποσό Συμβολαίου: €386.180 + Φ.Π.Α. Η συνεισφορά του Δήμου περιορίστηκε στο 20% του συνολικού κόστους.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:
Ο Δήμος – Περιήγηση στο Δήμο – Διατηρητέες Οικοδομές.
Αποκατάσταση – Συντήρηση οικοδομής (Πατρική Οικία Μοναχού Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη ) και παλιού τυροκομείου
Το έργο έχει εγκριθεί ως Συγχρηματοδοτούμενο Έργο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2013, Μέτρο 3.1: Ενθάρρυνση Τουριστικών Δραστηριοτήτων και Προώθηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Κατηγορία Δράσεων): Θεματικά ή Τοπικά/ Περιφερειακά Μουσεία.
Την ευθύνη παρακολούθησης, συντονισμού και γενική διεύθυνσης του Έργου ανέλαβε η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας. Το κόστος αποκατάστασης ανήλθε στο ποσό των €540.000. Το 80% του κόστους καλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το 20% από το Δήμο Αθηένου.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε:
Ο Δήμος – Περιήγηση στο Δήμο – Διατηρητέες Οικοδομές.
Υποβολές Προτάσεων
Ο Δήμος συμμετείχε σε υποβολές προτάσεων ως Επικεφαλής Εταίρος ή ως απλός Εταίρος στις πιο κάτω προτάσεις που υποβλήθηκαν στα ανάλογα προγράμματα (εκτός από αυτές που ήδη εγκρίθηκαν και υπάρχει σχετική ενημέρωση σε άλλα σημεία).
α) EEA and Norway grants for Youth Unemployment, Πρόταση “Ενεργοί Νέοι”, 2017- ως Εταίρος. Επικεφαλής Εταίρος National Association of Young Entrepreneurs (Associação Nacional de Jovens Empresários – ANJE), Πορτογαλλία.
β) ENI CBC Med, Πρόταση “MED HUB SERVAGRI: MEDiterranean employment HUB at the SERVice of AGRIculture”, 2017 – ως Εταίρος. Επικεφαλής Εταίρος GAL ELORO, Σικελία, Ιταλία.
γ) Europe for Citizens, Πρόταση “Europe in You”, 2018 – ως Εταίρος. Επικεφαλής Εταίρος Δήμος San Cassiano (LE), Ιταλία.
δ) Europe for Citizens, Πρόταση European Youth against Euroscepticism in Media, 2018 – ως Εταίρος. Επικεφαλής Εταίρος, Δήμος Altea, Ισπανία.
ε) Europe for Citizens, Πρόταση «It’s my turn – Creating opportunities for active participation among young citizens», 2019 – ως Εταίρος. Επικεφαλής Εταίρος, Πόλη Massamagrell, Ισπανία.
στ) Europe for Citizens, Πρόταση “NEET-UP! Empowering youngsters to build the European future», 2019 – ως Εταίρος. Επικεφαλής Εταίρος, Δήμος Santa Pola, Ισπανία.
ζ) Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσης URBACT, Εταίρος στην Πρόταση «EU Circular Cities» (Ευρωπαϊκές κυκλικές πόλεις), με επικεφαλή εταίρο την πόλη Νότο της Σικελίας, Ιταλία.
η) Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσης URBACT, Εταίρος στην Πρόταση «Mob2Em2: Mobilisation and Mobility versus Employment and Emigrants» (Mob2Em2:Κινητοποίηση και Κινητικότητα έναντι της Απασχόλησης και των Μεταναστών), με επικεφαλής εταίρο τον Δήμο του Arcos de Valdevez, Πορτογαλία.
Open Society
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΕ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ
Πρόσκληση για συμμετέχοντες από Υπηκόους Τρίτων Χωρών που διαμένουν στον Δήμο Λιβαδιών
Ο Δήμος Αθηένου, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, ανακοινώνει την έναρξη του Προγράμματος «Ανοικτή Κοινωνία» για την στήριξη της ομαλής ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών – ΥΤΧ (μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου) στην τοπική κοινωνία, τη γνωριμία τους με τα ήθη και έθιμα του τόπου και γενικά τη διευκόλυνση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αθηένου οργανώνει «Εκμάθηση παραδοσιακών χορών σε υπηκόους τρίτων χωρών» και προσκαλεί τους ΥΤΧ να επικοινωνήσουν μαζί μας για να δηλώσουν συμμετοχή.
Θα διεξαχθούν τουλάχιστον 20 μαθήματα διάρκειας 1,5 ωρών το καθένα. Τα μαθήματα θα προσφέρονται δωρεάν και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.
Ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος.
Για τον λόγο αυτό παρακαλούνται οι οι ενδιαφερόμενοι ΥΤΧ να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους επικοινωνώντας με το γραφείο του Δήμου Αθηένου στο τηλέφωνο στο 99725271 ή 24811370, μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου 2020.
Πόλεις Εθελοντισμού+, Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής, URBACT III
Το Δίκτυο Μεταφοράς Καλής Πρακτικής “Πόλεις Εθελοντισμού+”, με Επικεφαλής Εταίρο τον Δήμο Αθηένου, έχει εγκριθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το Δίκτυο “Πόλεις Εθελοντισμού+” είναι ένα από τα επτά δίκτυα που έχουν εγκριθεί στα πλαίσια του δεύτερου κύματος Δικτύων Μεταφοράς και αποτελεί συνέχεια του Δικτύου “Πόλεις Εθελοντισμού”του πρώτου κύματος. Έχει διάρκεια 18 μήνες και σ’ αυτό συμμετέχουν πέντε πόλεις: Αθηένου (Κύπρος) ως επικεφαλής, Αγιά (Ελλάδα), Aljustrel (Πορτογαλία), Banska Stiavnica (Σλοβακία) και Vilani (Λετονία).
Το Δίκτυο χρησιμοποιεί τον εθελοντισμό για να προσεγγίσει τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια στο επίπεδο της κοινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία μεταξύ των γενεών, όπου διαφορετικές ηλικιακές ομάδες τόσο εθελοντών όσο και ατόμων που αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, εργάζονται για μια βιώσιμη εξέλιξη της ποιότητας ζωής στην τοπική κοινωνία. Το Δίκτυο στοχεύει στη θεσμοθέτηση της εθελοντικής δραστηριότητας, σε μια συμμετοχική προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω, όπου οι εθελοντές αποφασίζουν, οργανώνουν και εφαρμόζουν εθελοντικές δράσεις.
Η Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας κ. Maria João Filgueiras Rauch από την Πορτογαλία στηρίζει τις εργασίες του Δικτύου.
Οι δράσεις του προγράμματος θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2022.
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ+» ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ+» ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT
- 5Η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ+» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ+» ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT
- 4Η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ+» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT
- ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ+»ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT
- 2Η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΠΟΛΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ+»ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ URBACT
- ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ο Δήμος Αθηένου ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της τελευταίας πρόσκλησης προγραμμάτων CERV-2021-CITIZENS-TOWN για τα Δίκτυα Πόλεων, ο Δήμος συμμετείχε σε αρκετές προτάσεις ως εταίρος με διάφορους Ευρωπαίους συνεργάτες. Με χαρά ανακοινώνει ότι 5 από τις προτάσεις εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα.
Τα 5 προγράμματα που εγκρίθηκαν είναι τα πιο κάτω:
- VOLUNTEU – Βασικό θέμα του προγράμματος είναι η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός των νέων ως απάντηση του πολίτη στην κρίση του COVID-19.
Επικεφαλής εταίρος είναι o Δήμος ALTEA της Ισπανίας και εκτός του Δήμου Αθηένου συμμετέχουν άλλοι 6 εταίροι από τις ακόλουθες Ευρωπαϊκές πόλεις: Ο Δήμος OPCINA KALNIK OPCINSKO VIJECE KALNIK της Κροατίας και οι οργανισμοί INDUSTRY DISRUPTORS GAME CHANGERS της Αθήνας-Ελλάδα, HELLENIC INSTITUTE OF CULTURAL DIPLOMACY NETHERLANDS της πόλης Ρόττερνταμ-Ολλανδία, ASSOCIAZIONE INCO της πόλης Μολφέττα-Ιταλία, ASSOCIACAO JUVENIL DE DEAO – AJD της πόλης Viana Do Castelo της Πορτογαλίας και ASOCIATIA SCOUT SOCIETY της πόλης Targu Jiu της Ρουμανίας.
Διάρκεια του προγράμματος: 24 μήνες.
Προϋπολογισμός του Προγράμματος: €148.000.
- UPARTICIPATE – Βασικό θέμα του προγράμματος είναι η συμμετοχή των πολιτών και η κοινωνική ένταξη εθνικών μειονοτήτων σε τοπικό επίπεδο.
Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος MANISES της Ισπανίας και εκτός του Δήμου Αθηένου συμμετέχουν άλλοι 6 εταίροι από τις ακόλουθες Ευρωπαϊκές πόλεις: Ο Δήμος OPCINA KALNIK OPCINSKO VIJECE KALNIK της Κροατίας, και οι οργανισμοί INDUSTRY DISRUPTORS GAME CHANGERS της Αθήνας-Ελλάδα, HELLENIC INSTITUTE OF CULTURAL DIPLOMACY NETHERLANDS της πόλης Ρόττερνταμ-Ολλανδία, ASSOCIAZIONE INCO της πόλης Μολφέττα-Ιταλία, ASSOCIACAO JUVENIL DE VIANA DO CASTELO της ομώνυμης πόλης της Πορτογαλίας και ASOCIATIA SCOUT SOCIETY της πόλης Targu Jiu της Ρουμανίας.
Διάρκεια του προγράμματος: 18 μήνες.
Προϋπολογισμός του Προγράμματος: €148.000.
- RE-ACT – Βασικό θέμα του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με τις κύριες επιπτώσεις που είχε ο COVID 19 σε τοπικό επίπεδο στη ζωή της πόλης και ειδικότερα στις νεότερες γενιές, ιδίως όσον αφορά την ευημερία και την ψυχική υγεία.
Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος MURCIA της Ισπανίας και εκτός του Δήμου Αθηένου συμμετέχουν άλλοι 6 εταίροι από τις ακόλουθες Ευρωπαϊκές πόλεις: Οι Δήμοι AMSTERDAM της Ολλανδίας, KEKAVA της Λετονίας, GRAD SIBENIK της Κροατίας, TORINO της Ιταλίας, SUCEAVA της ομώνυμης πόλης της Ρουμανίας και ο οργανισμός PRO ARBEITKREIS OFFENBACH της πόλης Dietzenbach-Γερμανία.
Διάρκεια του προγράμματος: 24 μήνες.
Προϋπολογισμός του Προγράμματος: €147.860.
- GREENEU – Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τη συζήτηση μεταξύ των νέων, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την τρέχουσα κρίση και αναζητούν τους δικούς τους χώρους για συμμετοχή στην κοινωνία και να τους βοηθήσει για μεγαλύτερη συμμετοχή σε σχέση με το μέλλον και τη βιωσιμότητα της Ευρώπης μέσα από τις τοπικές κοινωνίες.
Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος DOLORES της Ισπανίας και εκτός του Δήμου Αθηένου συμμετέχουν άλλοι 6 εταίροι από τις ακόλουθες Ευρωπαϊκές πόλεις: Οι Δήμοι ΦΑΡΚΑΝΤΟΝΑ της Ελλάδας, AMARANTE της Πορτογαλίας, CERVIA της Ιταλίας, OPCINA KALNIK OPCINSKO VIJECE KALNIK της Κροατίας και οι οργανισμοί KARCAG VAROSI ONKORMANYZAT της πόλης Karcag της Ουγγαρίας και ASSOCIATION FOR DEVELOPING VOLUNTARY WORK NOVO MESTO της πόλης Novo Mesto της Σλοβενίας.
Διάρκεια του προγράμματος: 24 μήνες.
Προϋπολογισμός του Προγράμματος: €148.000.
- LOCALEUCHARTER – Ο επιδιωκόμενος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της τοπικής διακυβέρνησης των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών δήμων, καθώς και η ενίσχυση του ρόλου των τοπικών δημόσιων διοικήσεων στην ολοκλήρωση της σύγχρονης Ευρώπης και στον ρόλο τους να είναι κοντά στους πολίτες τους.
Επικεφαλής εταίρος είναι ο Δήμος VALENCIA της Ισπανίας και εκτός του Δήμου Αθηένου συμμετέχουν άλλοι 6 εταίροι από τις ακόλουθες Ευρωπαϊκές πόλεις: Οι Δήμοι AMARANTE της Πορτογαλίας, CERVIA της Ιταλίας και LARISSA της Ελλάδας και οι οργανισμοί ASOCIATIA SE POATE της πόλης Chiajna της Ρουμανίας, Klub Sportowy “BUDOWLANI” της πόλης Lodz της Πολωνίας και HELLENIC INSTITUTE OF CULTURAL DIPLOMACY NETHERLANDS της πόλης Ρόττερνταμ-Ολλανδία.
Διάρκεια του προγράμματος: 18 μήνες.
Προϋπολογισμός του Προγράμματος: €148.000.
Με τη συμμετοχή του σε όλα τα προγράμματα ο Δήμος Αθηένου θα βοηθήσει τους νέους και όχι μόνον της Αθηένου να έρθουν σε επαφή με άλλους συμμετέχοντες, βοηθώντας τους να επιτελέσουν τους σκοπούς των Προγραμμάτων, αφού θα γίνουν συναντήσεις σε όλες τις πόλεις των εταίρων. Παράλληλα, με τις 5 συναντήσεις που θα γίνουν στην Αθηένου θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, τα αγροτουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια κλπ.
Όλα τα έξοδα των προγραμμάτων καλύπτονται 100% από Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
European Voices Challenging Euroscepticism
CERV-RE-ACT-EUROPEAN PROJECT
CERV-UPARTICIPATE-EUROPEAN PROJECT
The objective of the project is to strengthen the democratic participation of immigrants
The integration of immigrants is generating a great debate in the EU, where most of the Member States are affected by recent migratory movements. In many countries, political parties are discussing about the meaning of integration and the term itself is highly controversial. This debate raises issues which include, among others, whether the relevant definitions should emphasize assimilation or multiculturalism.
The starting point of the UPARTICIPATE project is that all partners believe that these two concepts are outdated and that the integration of immigrants, to be successful, must be based on the full participation of immigrants in the democratic life of the communities where they work and they live. Only if immigrants are integrated into all aspects of society, including civic and political fields, will they feel part of the community.
This “political certainty” is what encouraged the project partners to join their efforts and approach integration in their communities as a continuous and two-way process based on mutual rights and process based on mutual rights and obligations, both for immigrants and host communities. In this process, the project partners seek the CIVIC and POLITICAL PARTICIPATION of immigrants as a fundamental element of local integration policies: the greater the political / civic participation, the greater the integration in the democratic sphere.
Although immigration policies are regulated by national governments, the objective of the UPARTICIPATE project is to strengthen the democratic participation of immigrants at the local level by promoting the development of new practices, policies, and tools in municipalities that allow immigrants to become citizens.
CERV-LOCALEUCHARTER-EUROPEAN PROJECT
- LocalEUCharter: EU Charter on Fundamental Rights closer to citizens.
The LocalEUCharter project aims to develop the concept of Union citizenship through the refinement of local governance of participating European municipalities, as well as to strengthen the role of local public administrations in the integration of modern Europe and in their role of proximity to citizens. To contribute to the dissemination and enhancement of the heritage of values shared at the European level and expressed by the Charter of Fundamental Rights of the European Union, the city of Valencia is presenting a Network of Cities in which young municipal workers and youth organizations will explore the Charter and promote it among their citizens and, in particular, among young people.
Main activities
The project will consist of 8 international events (one for each project partner) and aims to involve more than 400 participants directly and more than 25,000 people indirectly. Each project partner will organize an international event involving local and regional participants, collaborating in advance with other local and regional organizations or other local events in order to achieve greater project impact. In terms of activities, locations will vary by city. The main target audience of LocalEUCharter are officials of the participating municipalities, political representatives of these municipalities in charge of managing the support measures for people, to social workers of associations related to democratic life. The network of cities will involve administrative representatives and youth organizations who will explore the EU Charter of Fundamental Rights and promote it among their citizens and, in particular, their youth.
WORK PLAN:
WP1: Kick-off meeting and understanding of the EU Charter of Fundamental Rights, in Valencia, Spain.
Define project objectives, work methodology and partnership structure, understand the importance of the EU Charter of Fundamental Rights, and reflect on how to engage stakeholders in project objectives. Share best practices and present the pilot experience of the City of Valencia as an early adopter of the European Commission’s PM2 methodology.
WP2: Values and rights of the EU Charter of Fundamental Rights in local policy makers, in Cervia, Italy.
Reflect on local best practices on how to engage citizens in participation and analyze how the values and rights of the EU Charter of Fundamental Rights are involved in local politics.
WP3: European values among municipalities’ technical teams, politicians and youth civic associations to improve municipal governance, in Athienou (Cyprus)
Reflect on how to improve municipal governance with European values, disseminate European values among municipalities’ technical teams, politicians and civic youth associations to improve governance, and link municipal governance with the EU Charter of Fundamental Rights.
WP4: Bringing European participation mechanisms closer to young citizens, in Larissa, Greece.
Understand the problems of young citizens who do not participate in democratic life, prevent the lack of connection between civic participation and young people, and discuss the EU in small municipalities and its impact on European policies.
WP5: Euroskepticism from a closer approach to EU citizens’ rights, in Lodz, Poland.
Combat Euroskepticism from an EU-local perspective, reflect on new strategies for EU citizens’ rights based on local initiatives and best practices, and understand Europe as a source of citizens’ rights against populism.
WP6: EU decision-making processes, in Amarante (Portugal).
Learn about EU decision-making, understand how citizen participation affects EU decision-making processes, and reflect on civic participation actions carried out in each municipality.
WP7: Empowering civil society and youth to actively participate in European politics, in Bucharest (Romania)
Reflect on how to empower civil society and young people to actively participate in European politics, discuss youth participation in European politics, and understand the particular point of view of young people towards European politics.
WP8: Institutional presentation and final event in Rotterdam (Netherlands).
Disseminate project results: include the values and rights of the EU Charter of Fundamental Rights in local policies, create a sustainable network for future cooperation, and discuss the EU Charter of Fundamental Rights with the general public.
Leading body name
Municipality of Valencia (ES)
Partner
Asociatia Se Poate (RO)
Município De Amarante (PT)
Klub Sportowy “Budowlani” – Lodz (PL)
Comune Di Cervia (IT)
Dimos Lariseon (EL)
Athienou Dimos (CY)
Hellenic Institute Of Cultural Diplomacy Netherlands (NL)Duration
24 months
Project budget
148.000,00
Candidate year
2021
Program
Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV)
NEW – D3-1_eventdescriptionsheeten-MUNICIPALITY OF ATHIENOU-REV02
- CERV-LOCALEUCHARTER-EUROPEAN PROJECT
- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ LODZ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ 11.2023 ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟ
- 8η Τελική Συνάντηση στο Ρόττερνταμ
CERV-VOLUNTEU-EUROPEAN PROJECT
The project “VOLUNTEU: Volunteering citizens as response to social COVID-19crisis”, in the framework of the objectives of the Citizens, Equality, Rights Values program (CERV), focuses on the promotion of the exchange of experiences and intercultural dialogue in Europe through the culture of volunteering.
VOLUNTEU intends to create a long-lasting cooperation network in the field of solidarity in times of crisis and youth volunteering as a civic and community response to the COVID-19 crisis. It involves young citizens of 8 different European towns who are experiencing the Crisis in different ways. The young participants initiate solidarity and participative path where they analyse and debate about current EU challenging situations and the role they can play as European citizens.
- EVENT DESCRIPTION SHEET
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – VOLUNTEU Meeting in Romania 27-30/11/2023
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- VOLUNTEU PROJECT_ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ VOLUNTEU ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΛΤΕΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
- Παρουσίαση Δημάρχου Αθηένου στην πόλη Άλτεα της Ισπανίας
DEAL4EU:Youth ambassators for European Green Deal - EUROPEAN PROJECT (Municipal Youth Council)
Erasmus+ - SOLIDEU: Youth Volunteering in the field of Europe
Europe of Diversity - Integration and Socialization of Migrants - EUROPEAN PROJECT
ΜΕΤΡΟ 19 – LEADER, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 « Τα αθηενίτικα της διατροφής μας»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΛΤΔ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΤΑ ΑΘΗΕΝΙΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ»
Ο Δήμος Αθηένου και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας Λτδ, στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας τους για την προβολή και προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης της Αθηένου, συμμετέχουν στο Επιχειρηματικό Σχέδιο «Τα Αθηενίτικα της Διατροφής μας» με στόχο τη διαμόρφωση ενός ισχυρού δικτύου ανάδειξης και προβολής της τοπικής γαστρονομίας της Αθηλένου. Πρόκειται για Έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας & Αμμοχώστου, στα πλαίσια του Μέτρου 19-LEADER «Δράσεις Συνεργασίας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό €30.000.
Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι ο Δήμος Αθηένου και συμμετέχουν επίσης ως εταίροι Αθηενίτες παραγωγοί των προϊόντων αθηενίτικο ψωμί και αθηενίτικο λοκούμι, με την άμεσα προβλεπόμενη συμπερίληψη και άλλων Αθηενιτών παραγωγών καθώς και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας Λτδ.
Αναλυτικότερα, το Έργο στοχεύει:
(α) Στη διείσδυση των αθηενίτικων προϊόντων στην τουριστική βιομηχανία μέσω της αξιοποίησής τους στο πρόγευμα των ξενοδοχείων.
(β) Στην αναβάθμιση των συσκευασιών και της παρουσίασης ώστε να καταστούν ελκυστικά δώρα.
(γ) Στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Ποιότητας ώστε να πετύχουν την κατοχύρωση στο ψωμί και στο λουκούμι ως προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης / γεωγραφικής ένδειξης.
(δ) Στη μετάδοση της γνώσης και του σεβασμού για την παράδοση στα παιδιά και στις μέλλουσες γενεές της Αθηένου και της Κύπρου γενικότερα μέσα από δράσεις γνωριμίας των παιδιών με τα αθηενίτικα προϊόντα.
Μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί ένα κοινό σήμα (brand) για ένα αθηενίτικο καλάθι προϊόντων, έχει εκδοθεί Οδηγός υπό τη γενική επιμέλεια του σρφ Γιώργου Κυπριανού «Αθηενίτικες Γεύσεις και Αρώματα στη Διατροφή μας», έχει ξεκινήσει η ετοιμασία δύο φακέλων για ΠΟΠ/ΠΓΕ στα προϊόντα αθηενίτικο ψωμί και λοκούμια Αθηένου από την Εταιρεία «Α. Μ. Φιλαγροτική Συμβουλευτική Λτδ», βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα προώθησης των αθηενίτικων προϊόντων στα ξενοδοχεία της Λάρνακας Lordos Beach Hotel & Spa, Radisson Beach Resort Larnaca, Golden Bay Beach Hotel, Sentido Sandy Beach και Lebay Beach Hotel.
Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια του 5ου Παγκύπριου Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για την τοπική γαστρονομία οι οποίες θα απευθύνονται σε παιδιά. Παράλληλα, θα προσφέρεται δωρεάν υγιεινό πρόγευμα από αθηενίτικα προϊόντα και η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Μαρία Καντηλάφτη θα δίνει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή. Τέλος, αναμένεται να γίνει εκπαίδευση παραγωγών για τη χρήση βελτιωμένων συσκευασιών στα τοπικά προϊόντα.
Η Αθηένου ήταν διαχρονικά και παραμένει στο επίκεντρο της κυπριακής γαστρονομίας. Το Έργο «Τα Αθηενίτικα της Διατροφής μας» συμβάλλει ακριβώς στην ενίσχυση και στην προβολή αυτής της μοναδικότητάς.
Από τον Δήμο Αθηένου και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας Λτδ
11 Οκτωβρίου 2023
Erasmus+ - Tech4Swell: New technologies and entrepreneurship in rural areas
CERV - Ed.U.Co: Educational Urban Community: A European Environmental Network for Youth Empowerment and Community-Building
CERV - NewEUROPEwaysN2S