Εκκλησίες
Παλαιά Εκκλησία Παναγίας
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για άνοιγμα των ναών της Παναγίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους ιερείς ως κατωτέρω.
Πατήρ Δημήτριος – 24522792
Πατήρ Πέτρος – 99536704
Στο πάνω μέρος της βόρειας πύλης της εκκλησίας υπάρχει η χρονολογία 1711. Ο άμβωνας, το προσκυνητάρι και το εικονοστάσι είναι του τελευταίου τέταρτου του 18ου αιώνα, επί Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, όπως δηλώνουν οι εσωτερικές επιγραφές.
Η εκκλησία πρέπει να κτίστηκε στον τόπο άλλης αρχαιότερης, αφού σώζονται εικόνες αρχαιότερες της εκκλησίας. Έτσι έχουμε εικόνα του Αγ. Γεωργίου του 14ου αιώνα και εικόνα του Προδρόμου του 16ου αιώνα.
Σώζεται επίσης ένα σανίδι στο οποίο είναι ζωγραφισμένοι οι Απόστολοι το οποίο θα βρισκόταν σε προηγούμενο εικονοστάσι. Στο υφιστάμενο εικονοστάσι οι Απόστολοι βρίσκονται ο καθένας σε ξεχωριστή εικόνα, ενώ σε παλαιότερες εποχές είχαμε ένα σανίδι στο οποίο ζωγραφίζονταν όλοι οι Απόστολοι.
Η εκκλησία είχε ηλιακό με καμάρες στο βόρειο τμήμα της και άλλη είσοδο – προθάλαμο που οδηγούσε στο γυναικωνίτη ο οποίος βρισκόταν στο βορειοδυτικό τμήμα της. Αυτά κατεδαφίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το κωδωνοστάσιο που βρισκόταν στο βόρειο μέρος του ιερού κατεδαφίστηκε γύρω στο 1964.
Προ αμνημονεύτων χρόνων, στο δυτικό μέρος της αυλής του ναού βρισκόταν το κοιμητήριο της κοινότητας.
Μέχρι τις μέρες μας στην εκκλησία αυτή τελείται καθημερινώς η ακολουθία του όρθρου το πρωί και το απόγευμα του εσπερινού. Στον ίδιο χώρο τελείται και το μυστήριο της βάπτισης και της εξομολόγησης.
Εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου
Κτίστηκε γύρω στο 1880 όπως μαρτυρεί επιγραφή πάνω από την κύρια είσοδο του ναού. Το καμπαναριό είναι νεότερο του 1929.
Οι εικόνες του εικονοστασίου είναι μιας ιδιόμορφης αναγεννησιακής τέχνης και είναι της ίδιας περίπου χρονολογίας με το κτίριο της εκκλησίας.
Τα κτίσματα της ΟΧΕΝ -της Χριστιανικής Κίνησης Αθηένου- βρίσκονται στην αυλή της εκκλησίας αφού οι δρόμοι ανατολικά και βόρεια της εκκλησίας αποτελούν μέρος του τίτλου ιδιοκτησίας της εκκλησίας.
Επί Τουρκοκρατίας στις δύο αίθουσες της ΟΧΕΝ με αμφικλινή στέγη στα βορειοδυτικά του οικοπέδου (οι υπόλοιπες αίθουσες είναι νεότερες) στεγαζόταν το Πλημμελειοδικείο και ο συνολικός χώρος ήταν ιδιοκτησία της Τουρκικής Κυβέρνησης. Μετά την κατάργηση του Πλημμελειοδικείου ο χώρος δωρήθηκε στην κοινότητα Αθηένου από την Τουρκική Διοίκηση.
Σημερινή Εκκλησιά του Αγ. Φωκά
Είναι της ίδιας εποχής με την εκκλησιά του Αγ. Γεωργίου. Αναφέρεται ότι δύο μερίδες του χωριού (οι πάνω και οι κάτω) παρακινούμενοι από ευγενική άμιλλα έκτισαν η μια τον Αγ. Γεώργιο και η άλλη τον Αγ. Φωκά. Φαίνεται ότι στη σημερινή θέση της εκκλησίας υπήρχε άλλη μικρότερη σύμφωνα με προφορική μαρτυρία. Την ύπαρξη παλαιότερης εκκλησίας του Αγ.Φωκά μαρτυρεί και η ύπαρξη εικόνας του Αγ. Φωκά του 18ου αιώνα. Οι εικόνες του εικονοστασίου είναι λίγο μεταγενέστερες του κτίσματος της εκκλησίας.
Νέα Εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας
Αφιερωμένη όπως και η παλαιότερη στη Γέννηση της Θεοτόκου – άρχισε να κτίζεται το 1947. Ο θεμέλιος λίθος κατατέθηκε το 1947 )12/12/1947) από τους Μητροπολίτες Δέρκων Ιωακείμ και Σάρδεων Αδαμάντιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκονταν εδώ για να συγκροτήσουν Σύνοδο για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.
Η πρώτη λειτουργία έγινε στις 21 Νοεμβρίου 1959. Η σημερινή μορφή του τρούλλου δόθηκε το 1994.
Το εικονοστάι (Ιταλικό μάρμαρο) τοποθετήθηκε το 1967 ενώ η αγιογράφηση ολόκληρου του ναού αποπερατώθηκε το 2012.
Ο ρυθμός της είναι βυζαντινός ενώ όλες οι άλλες εκκλησίες μας είναι μονόκλιτες βασιλικές. Η πέτρα που χρησιμοποιήθηκε είναι η ντόπια από το “Όρος”. Οι σημερινές πόρτες τοποθετήθηκαν το 1997 (οι προηγούμενες ήταν μεταλλικές). Τελείται σ’ αυτήν η Θεία Λειτουργία (κάθε Κυριακή και κατά τις μεγάλες εορτές) καθώς και το μυστήριο του γάμου.
Νέα Εκκλησιά του Αγ. Επιφανίου
Κτίστηκε το 1994 στην άκρη του χωριού και στη μέση περίπου της απόστασης από το κατεχόμενο ξωκλήσι του Αγίου με πρωτοβουλία και δωρεά ομάδας συγχωριανών με επικεφαλή τον κ. Ανδρέα Αναστασίου Πάντζιαρο. Το παλαιότερο ξωκλήσι του Αγ.Επιφανίου βρίσκεται στο κατεχόμενο “Όρος του Πυροϊού.” Στο εσωτερικό του, σύμφωνα με μαρτυρία του Χαρίδημου Χατζηχάρου, υπήρχαν αγιογραφίες οι οποίες ήταν καλυμμένες.
Εκκλησάκι στο Κοιμητήριο
Κτίστηκε το 1996 με δωρεά του συγχωριανού μας μοναχού και αγιογράφου Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη. Είναι αγιογραφημένο και αφιερωμένο στην Ανάσταση του Λαζάρου.
Θυρανοίξια της αναπαλαιωμένης εκκλησίας της Παναγίας
Το 2011 αποπερατώθηκαν οι εργασίες για την αναπαλαίωση της εκκλησίας. Τα Θυρανοίξια της αναπαλαιωμένης εκκλησίας της Παναγίας τελέστηκαν από το Μητροπολίτη Πάφου κ.κ. Γεώργιο στις 20 Ιανουαρίου 2012 μέσα στα πλαίσια των εορτασμών των τριακοσίων χρόνων από το κτίσιμο του παλαιού ναού και τη συμπλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, όπου έγινε και ο πρώτος εσπερινός στον αποκατασταθέντα ναό.