Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019 με πολύ μεγάλη επιτυχία, μεγάλο ενδιαφέρον και πολλούς συμμετέχοντες η Ημερίδα με θέμα «Ανασκαφικές Αρχαιολογικές Δραστηριότητες – Έρευνες στην περιοχή της Αθηένου» στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου. Διοργανωτές ήταν ο Δήμος Αθηένου, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου και το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Η Ημερίδα αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση των εορτασμών για τα 10 χρόνια λειτουργίας του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου.
Την Ημερίδα χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Αθηένου κύριος Κυριάκος Καρεκλάς, ο Αρχαιολογικός Λειτουργός Α΄, Δρ Γιώργος Γεωργίου εκ μέρους της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων και ο καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής του πολυκλαδικού πανεπιστημιακού προγράμματος «Αρχαιολογική Αποστολή Αθηένου», Δρ Μιχάλης Τουμάζου.
Ακολούθησε μια σειρά παρουσιάσεων, αρχίζοντας από τον 19ο αιώνα και τις ανασκαφές που έκαναν η γαλλική αποστολή και ο Edmond Duthoit στις τοποθεσίες Μάλλουρα και Άγιος Φώτιος στην περιοχή Αθηένου, τα εκθέματα της Αθηένου που κοσμούν σήμερα το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, τις ανασκαφές του Λουίτζι Πάλμα ντι Τσεσνόλα στους Γόλγους και τον Άγιο Φώτιο, τις κλοπές που έγιναν και τις σπουδαίες αρχαιότητες της περιοχής που κοσμούν σήμερα το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την πρώτη αρχαιολογική αποστολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκτός της Ελλάδας κατά τον 20ό αιώνα στον λόφο των Γόλγων, την πρώτη αρχαιολογική αποστολή του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ εκτός συνόρων στο Παμπουλάρι της Κουκουννίνας στην Αθηένου, την πρόοδο των ανασκαφών που συνεχίζονται από το 1990 στη Μάλλουρα από την «Αρχαιολογική Αποστολή Αθηένου» και τον ρόλο του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Αθηένου, καθώς και παρουσία για τις αρχαιότητες της περιοχής Αθηένου που κοσμούν το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο.
Οι παρουσιάσεις έγιναν από τους Δρ Χαράλαμπο Μπακιρτζή, Διευθυντή του Ιδρύματος “Αναστάσιος Γ. Λεβέντης”, Δρ Μιχάλη Τουμάζου, καθηγητή αρχαιολογίας στο Davidson College, ΗΠΑ, Δρ Νίκο Καρδούλια, καθηγητή αρχαιολογίας στο The College of Wooster, ΗΠΑ, Δρ Derek B. Counts, καθηγητή αρχαιολογίας στο University of Wisconsin-Milwaukee, USA, Δρ Άννα Σατράκη, Αρχαιολογική Λειτουργό Τμήματος Αρχαιοτήτων, κυρία Άννα Μαραγκού, αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης και κυρία Νόνη Παπουή Παπασιάντη, Έφορο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου.
Οι διοργανωτές απευθύνουν θερμές ευχαριστίες προς τους παρουσιαστές και το κοινό που συμμετείχε στην Ημερίδα.
Η επόμενη εκδήλωση των εορτασμών για τα 10χρονα του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2019. Η εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Βασιλικής Αναστασιάδου, που θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό.
Χαιρετισμός Δημάρχου
Αγαπητή εκπρόσωπε του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή Ημερίδα, με θέμα «Ανασκαφικές Αρχαιολογικές Δραστηριότητες – Έρευνες στην περιοχή της Αθηένου», η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια των 10 χρόνων λειτουργίας του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου. Για πρώτη φορά θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τους εκλεκτούς μας ομιλητές πληροφορίες για όλες τις αρχαιολογικές αποστολές που πέρασαν από την περιοχή της Αθηένου από τον 19ον αιώνα και μετά, αποστολές που έκαναν ανασκαφές και έφεραν στο φως πάμπολλες αρχαιότητες.
Ο αρχαιολογικός πλούτος της Κύπρου είναι τεράστιος και όσο μαθαίνουμε γι΄ αυτόν, τόσο διευρύνονται οι γνώσεις μας για την ιστορία του τόπου μας. Η Αθηένου και οι αρχαιολογικές τοποθεσίες Γόλγοι και Άγιος Φώτιος, οι οποίες σήμερα βρίσκονται υπό παράνομη τουρκική κατοχή, μετά την τούρκικη εισβολή του 1974, το Παμπουλάρι της Κουκουννίνας και η Μάλλουρα, στην οποία από το 1990 συνεχίζονται οι ανασκαφές, χάρη στον αγαπημένο μας απόδημο της Αθηένου Δρ Μιχάλη Τουμάζου, παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον και αξίζουν περαιτέρω έρευνας και παρουσίασης προς το κοινό.
Το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια ζωής και νιώθουμε περήφανοι για την ύπαρξη και τη δραστηριότητά του. Αυτό βέβαια δεν μας καθησυχάζει και συνεχώς προσπαθούμε για την αναβάθμιση τόσο των εκθεμάτων του, όσο και των δραστηριοτήτων του. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται προσπάθειές μας για
α) αυτονόμηση του Μουσείου, σύμφωνα με τον σχετικό Νόμο,
β) προώθηση ενσωμάτωσης διαδραστικών μέσων και αναδυόμενων τεχνολογιών στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, ώστε να βελτιωθεί η προβολή των συλλογών και να γίνει πιο διαδραστική η εμπειρία των επισκεπτών,
γ) να πεισθούν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι να μας δώσουν τρισδιάστατα αντίγραφα συγκεκριμένων αρχαιοτήτων από την περιοχή μας που βρίσκονται στα Μουσεία αυτά, ώστε να αναπαράξουμε αντίγραφα και να τα τοποθετήσουμε στο Μουσείο μας. Δεν φαντάζεσθε πόση συγκίνηση ένιωσα όταν πριν 3 μήνες επισκέφθηκα το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και μαζί με όλα τα άλλα αντικείμενα από την περιοχή των Γόλγων, αντίκρυσα ένα από τα αντικείμενα για τα οποία ζητήσαμε αντίγραφο, το αέτωμα με τους Διόσκουρους, από το οποίο προήλθε και το σήμα του Δήμου Αθηένου.
Επίσης επαναλαμβάνω σήμερα την παράκλησή μας προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων όπως, μέρος των αρχαίων αντικειμένων που φέρνει στο φως τα τελευταία χρόνια η σκαπάνη της Αμερικανικής Αποστολής στη Μάλλουρα, υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχάλη Τουμάζου, και τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα μουσεία, δοθούν σε προσωρινή βάση επί δανείω στο Μουσείο μας, για να το εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο, παρά να βρίσκονται φυλαγμένα σε αποθήκες.
Θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, που αποδέχθηκε την πρόσκληση για συνεργασία στην από κοινού διοργάνωση αυτής της Ημερίδας και εκπροσωπείται από τους αρχαιολογικούς λειτουργούς Δρ Γιώργο Γεωργίου και Δρ Άννα Σατράκη. Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζω στους διαπρεπείς ομιλητές μας Δρ Χαράλαμπο Μπακιρτζή, κυρία Άννα Μαραγκού, Δρ Μιχάλη Τουμάζου, Dr Derek Counts και τον Δρ Νίκο Καρδούλια.
Πολλά συγχαρητήρια απευθύνω προς τη Λειτουργό του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου κ. Νόνη Παπουή για τον συντονισμό στη διοργάνωση της Ημερίδας και ευχαριστώ το προσωπικό του Δήμου Αθηένου και τις κυρίες Σταυρούλα Γεωργίου και Lourdes Maria Estelles Lopez, που πρόθυμα βοήθησαν σε ό,τι τους ζητήθηκε για την όλη διοργάνωση.
Ευχαριστώ επίσης πολύ τους φούρνους Ζορπά, που αποδέχθηκαν να είναι ο χορηγός της εκδήλωσης.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας μας.