ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΙΣ 29/11/2018
Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς είχε στις 29/11/2018, συνάντηση στην πρεσβευτική κατοικία με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Rene Troccaz, σε σχέση κυρίως με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο αντιδήμαρχος, άλλα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι παράγοντες και ο Πρέσβης κ. Σώτος Ζακχαίος, επικεφαλής της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας για τα σημεία διέλευσης.
Ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στον κ. Πρέσβη ότι συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974, η Αθηένου υπέστη συντριπτικό πλήγμα και ότι είναι ο μοναδικός ‘’ελεύθερος’’ Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, που βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.
Επίσης του ανέφερε και του υπόδειξε σε χάρτη ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα. Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία. Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας-ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο προς τη Λευκωσία, αποσυμφορώντας από την πυκνή κίνηση την υπάρχουσα είσοδο, συμπεριλαμβάνοντας και Τουρκοκύπριους που επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και επιστρέφουν μέσω Λευκωσίας στα κατεχόμενα. Ο Δήμαρχος Αθηένου υπόδειξε ότι η Αθηένου ανέκαθεν είχε οικονομική δραστηριότητα με τη Λευκωσία, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των κατοίκων. Επίσης, πολλοί Αθηενίτες, για να μην ταλαιπωρούνται, διαμένουν στη Λευκωσία αντί στην Αθηένου, με αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού της Αθηένου.
Γνωρίζουμε, ανέφερε ο Δήμαρχος, ότι για να επιτευχθεί το άνοιγμα της διόδου χρειάζεται μεγάλη πίεση και κατάλληλοι χειρισμοί προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάλεσε τον κ. Rene Troccaz, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του ως επικεφαλής Πρεσβείας μιας μεγάλης δύναμης στην Κύπρο, να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου να ανοίξει η δίοδος, πιέζοντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά και υποδεικνύοντας την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος και την αδικία που συντελείται για την περιοχή εδώ και 44 χρόνια. Επίσης να της ξεκαθαρισθεί ότι η διάνοιξη της διόδου θα εξυπηρετήσει τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αθηένου υπόδειξε στον κ. Πρέσβη ότι πολλές αρχαιότητες από την περιοχή Αθηένου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και ζήτησε τη βοήθειά του ώστε για 3 συγκεκριμένα αγάλματα να δοθούν στον Δήμο τρισδιάστατες απεικονίσεις, ώστε να μπορέσει να τα αναπαράξει και τα αντίγραφα να εκτεθούν στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο, που το 2019 συμπληρώνει τα 10χρονά του.
Ο κ. Rene Troccaz, ο οποίος υποδέχθηκε θερμά και εγκάρδια όλη την αποστολή, αφού ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο, αντιλήφθηκε το πρόβλημα της διόδου Πυροΐου και τα προβλήματα που επιφέρει το μη άνοιγμά της στους Αθηενίτες, αναφέρθηκε στην αδικία που συντελείται στην περιοχή που έχει αποκλεισθεί μόνον λόγω 2 χιλιομέτρων κατεχόμενου δρόμου και υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνάντηση όλων των πρέσβεων του Συμβουλίου Ασφαλείας με την εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ώστε να υπάρξει κοινή θέση όλων των πρέσβεων στο θέμα και υπέρ του ανοίγματος της διόδου. Παράλληλα σε όποιες συναντήσεις του με Τ/Κ αξιωματούχους υποσχέθηκε να εγείρει το δίκαιο αίτημα της Αθηένου. Επίσης αποδέχθηκε πρόσκληση του Δημάρχου να επισκεφθεί την περιοχή μετά τις γιορτές, για να δει από κοντά το όλο πρόβλημα.
Αναφορικά με τις αρχαιότητες βρήκε πολύ δίκαιο το αίτημα του Δημάρχου Αθηένου και υποσχέθηκε να μεσολαβήσει με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Λούβρου, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα.