ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ» ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΑΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηένου, τον Δήμο Ακανθού, τον Δήμο Λευκονοίκου, τον Δήμο Κυθρέας, τις κοινότητες Παλιομετόχου, Πισσουρίου και Δοράς, τον Όμιλο Κοιλανιωτών, το Μουσείο Μύλοι Χατζηγιώρκη και την Πρώην Ανώτερη Ερευνήτρια Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών κ. Θεοφανώ Κυπρή, μετά από εκτενή έρευνα ετοίμασαν την αίτηση για εγγραφή του στοιχείου «Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα» στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Η αίτηση εξετάστηκε από την Ειδική Επιτροπή για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου και τον Δεκέμβριο 2022 ανακοινώθηκε η έγκριση και η εγγραφή του στοιχείου από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO.
Στα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα συγκαταλέγονται τα ζυμώματα που συνδέονται με τις ανάγκες της καθημερινής ζωής, όπως το ψωμί, οι λειτουργικοί άρτοι, όπως τα πρόσφορα, η παννυχίδα και τα κούμουλλα, που ζυμώνονται για τις γιορτές των αγίων μας και για τα μνημόσυνα, καθώς και τα παρασκευάσματα όπως γεννόπιττες, βασιλόπιττες, αθθρωπούδκια, ζεμπιλούδκια και άλλα πολλά, που παρασκευάζονται τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας για τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, αλλά και τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του ανθρώπου, όπως τη γέννηση, τον γάμο, τον θάνατο, τις γεωργικές εργασίες και άλλα.
Ο Δήμος Αθηένου συγχαίρει τους συναιτητές του και κυρίως το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής για τον συντονισμό των υπηρεσιών που απαιτήθηκαν. Επίσης δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο για τη διαφύλαξη της υλικής και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.