Η Αμφιθεατρική Αίθουσα “Νίκος Μουγάρης” έχει χωρητικότητα 500 θεατών συμπεριλαμβανομένων ειδικών διαρρυθμίσεων, για εξυπηρέτηση ατόμων σε τροχοκαθίσματα, και πληροί όλες τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης αίθουσας εκδηλώσεων. Το εμβαδόν των εσωτερικών χώρων ανέρχεται στα 1300 τμ περίπου και περιλαμβάνει εκτός από το χώρο των θεατών, τεράστια σκηνή με παρασκήνια , χώρο υποδοχής, κυλικείο, χώρο εικονοληπτών και μεταφραστών, χώρο ηχολήπτη και εξωτερικούς χώρους.
- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΓΙΑΡΗΣ.
- ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΙΚΗΣ
- Oμιλία εγκαινίων αμφιθεατρικής αίθουσας ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΕΑ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΟΡΟΙ
Α. Σημαντικές Πληροφορίες – Οροι Χρήσεις
Β.Πρότυπο Συμφωνητικού Εγγράφου
«Οι ομιλίες του Δημάρχου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, με σχετικές φωτογραφίες, από την τελετή εγκαινίων της Αμφιθεατρικής Αίθουσας «Νίκος Μουγιάρης» την Κυριακή 26/5/2024».
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στα εγκαίνια της Αμφιθεατρικής Αίθουσας «Νίκος Μούγιαρης» στην Αθηένου
Είναι με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και αισθήματα περηφάνιας που βρίσκομαι σήμερα στην Αθηένου, για να τελέσουμε τα εγκαίνια της Αμφιθεατρικής Αίθουσας «Νίκος Μούγιαρης».
Γνωρίζοντας πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, η απόφαση του Κώστα Καδή να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό ήταν πολύ σημαντική.
Η ανέγερση της σύγχρονης αυτής αίθουσας αποτελεί ίσως το καλύτερο μνημόσυνο για ένα άξιο τέκνο της Αθηένου, έναν αγνό Κύπριο, έναν κοσμοπολίτη Έλληνα, που είχα την ευλογία –γιατί για ευλογία επρόκειτο– να γνωρίσω προσωπικά το 1993 όταν μετέβηκα στη Νέα Υόρκη για τις σπουδές μου. Αναγνωρίζοντας την αξία της φιλανθρωπίας, της παιδείας και του πολιτισμού, ο Νίκος ταύτισε την καταξιωμένη πορεία του με ευγενείς πράξεις και έργα ευεργεσίας, μακριά μάλιστα από τα φώτα της δημοσιότητας στις πλείστες των περιπτώσεων, αφήνοντας παντού έντονη τη σφραγίδα του. Ήταν [επίσης] ιδιαίτερα περήφανος ως κάτοικος της Αθηένου. Όπως προανέφερα, είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά τον Νίκο Μούγιαρη και δεν έχω παρά να εξάρω τη μεγάλη αγάπη του για την πατρίδα μας και την Αθηένου ιδιαίτερα και την ανιδιοτελή του προσφορά, στοιχεία που κάνουν ακόμη πιο έντονο το κενό της απουσίας του. Ο Νίκος ξεχώριζε γιατί παρόλο που ήταν πάντοτε παρών σε κάθε κάλεσμα για βοήθεια και μπροστάρης σε κάθε αγώνα της ομογένειας, ποτέ, μα ποτέ δεν επιζητούσε την προβολή.
Ευρισκόμενος εδώ, στον ακριτικό Δήμο Αθηένου, σε μια εκδήλωση για τον Νίκο Μούγιαρη, μερικά μόνο μέτρα από το κατοχικό συρματόπλεγμα που κρατά τη χώρα μας μοιρασμένη, θέλω να στείλω προς όλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας και να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ, μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε. Στα δικά μας όνειρα, όπως και στα όνειρα του Νίκου, η κατοχή ποτέ δεν θα αποκτήσει θέση, πολύ απλά γιατί θέλουμε να δούμε αυτόν τον τόπο να επανενώνεται και να αξιοποιεί τις προοπτικές του στην ολότητά τους.
Αυτό που είναι πάγιο αίτημα μας. Πρόσφατα υποβλήθηκε ξανά από πλευράς μας, με δική μας πρωτοβουλία, [αίτημα] για το οδόφραγμα του Πυροΐου. Σκεφτείτε τις προοπτικές αν λειτουργούσε ή αν η Κύπρος ήταν επανενωμένη.
Η δική μας πλευρά έχει στην πράξη αποδείξει ότι στηρίζει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε, δεν φοβόμαστε τον διάλογο και κάνουμε ό,τι είναι εφικτό, ώστε η πρωτοβουλία της προσωπικής του απεσταλμένης να ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας, έτσι μέσα από τη συζήτηση να δούμε τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.
Βρισκόμενος σήμερα στην ακριτική Αθηένου, επιτρέψετε μου να επισημάνω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και προσωπικά τη δική μου για ολόπλευρη στήριξη των ακριτικών μας περιοχών, που στην ουσία –αυτό κάνετε στην Αθηένου– αποτελούν θεματοφύλακες των κατεχόμενων εδαφών μας και προπομπούς επανένωσης της πατρίδας μας. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε εσείς, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα και να προωθούμε πολιτικές και δράσεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη των ακριτικών μας δήμων και κοινοτήτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διευκόλυνση της ιδιοκατοίκησης, στην ανάπτυξη της γεωργοκτηνοτροφίας, στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου και στην προσφορά ποιοτικής και χωρίς περιορισμούς εκπαίδευσης.
Ακούγοντας τα διάφορα αιτήματα που έχουν τεθεί από τον Δήμαρχο και από τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορίας, έχω πολλές φορές πει –το πιστεύω ακράδαντα– αυτό που θα χαρακτηρίζει την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης, ειδικότερα τα θέματα της Παιδείας και της Υγείας, είναι η βασική ευθύνη του κράτους. Ένα κράτος για να θεωρείται κράτος εν έτει 2024, ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οφείλει να προσφέρει τα ίδια δικαιώματα στους πολίτες του όπου και αν βρίσκονται, όπου και αν μένουν στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. Άρα, λαμβάνοντας υπόψη τη λίστα που μου ανέφερες, κ. Δήμαρχε, μπορώ σήμερα –γιατί θέλω να σε βλέπω στα μάτια, θα ξαναέρθω στην Αθηένου πολύ σύντομα– να σε διαβεβαιώσω για το Κέντρο Υγείας ότι θα αρχίσει να λειτουργεί. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη. Οι κάτοικοι της Αθηένου δεν πρέπει να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης πόλης και περιοχής.
Την ίδια στιγμή, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας παρακαλώ όπως ανταποκριθούν στο αίτημα των 150 χιλιάδων ευρώ που αφορά τον ευρύτερο τομέα της Παιδείας. Άρα, για την Παιδεία και την Υγεία, για αιτήματα που λαμβάνουμε και είναι απόλυτα δικαιολογημένα οφείλουμε ως Πολιτεία να ανταποκριθούμε.
Θα δούμε στην εξέλιξη και τα υπόλοιπα αιτήματα.
Γνωρίζω, έχω μιλήσει και με την Υπουργό Γεωργίας, πόσο σας ανησυχεί το θέμα του χρέους του ενός εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο σε άλλες κοινότητες ως Κυβέρνηση διαχρονικά έχουμε ανταποκριθεί. Είναι ένα θέμα, στο οποίο θα βρούμε λύση πολύ σύντομα.
Για μένα, μετά την Παιδεία και την Υγεία, αν υπάρχει κάτι που χαιρόμαστε είναι που βλέπουμε εδώ τόσα πολλά παιδιά, σε μια ακριτική κοινότητα. Για να υπάρχουν τόσα παιδιά σημαίνει υπάρχουν πολλές νεαρές οικογένειες στην περιοχή, άρα οφείλουμε να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερες οικογένειες να έρθουν να κατοικήσουν στην Αθηένου.
Για να έρθει μια νεαρή οικογένεια να ζήσει στην Αθηένου, τα πρώτα πράγματα που θα ψάξει είναι η Παιδεία και η Υγεία. Άρα, είναι για αυτό που λέω ότι ως κράτος οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα.
Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το αναθεωρημένο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Κοινοτήτων, το οποίο ιεραρχούμε πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας. Για εμάς δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες κοινότητες, ούτε πολίτες δύο ταχυτήτων όταν μιλάμε για Παιδεία και Υγεία. Άρα, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων σε όλη την επικράτεια, που ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραμένει ο κορυφαίος στόχος των πολιτικών μας
Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, που αποτελεί το συμβόλαιό μας με τον λαό, περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για τις ακριτικές κοινότητες, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο σε μια πατρίδα που αλλάζει. Σε αυτό το πλαίσιο είναι οι προτεραιότητές μας, παρά τα οικονομικά δεδομένα, για τα οποία οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας δεν υπάρχουν συζητήσεις.
Η Αμφιθεατρική Αίθουσα «Νίκος Μουγιάρης», που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα ποιοτικής αναβάθμισης των υποδομών μας, με πολλαπλά οφέλη τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον πολιτιστικό τομέα. Η Αίθουσα σχεδιάστηκε επί προηγούμενης διακυβέρνησης –και θέλω να εξάρω τον ρόλο της προηγούμενης Κυβέρνησης, ειδικά του φίλου Κώστα Καδή– και παραδόθηκε μόλις πρόσφατα, με κόστος περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ. Αρχικά ήταν μέρος του κτηριολογικού προγράμματος του νέου Δημοτικού Σχολείου Αθηένου. Ωστόσο, δεν είχε ανεγερθεί μαζί με το υπόλοιπο κτήριο του Σχολείου, κάτι που έγινε αργότερα, με αναθεώρηση του αρχικού προγραμματισμού.
Οι εγκαταστάσεις της Αίθουσας –είναι μια από τις καλύτερες αίθουσες που έχουμε σήμερα στην Κύπρο και πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι, ενδεχομένως να χρειαστεί να την αξιοποιήσει και το κράτος στο πλαίσιο της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2026, ή και να κάνουμε εδώ μια εκδήλωση, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός ακριτικού δήμου– πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές
Προχωρούμε, ανάμεσα σε άλλα, στη θεσμοθέτηση του καθεστώτος και της επαγγελματικής ιδιότητας του Καλλιτέχνη, ενώ παράλληλα στηρίζουμε με όλους τους τρόπους την πολιτιστική δημιουργία, όπως και την ψηφιακή αναβάθμιση των πολιτιστικών μας χώρων.
Κλείνοντας, φίλες και φίλοι, και αφού διαβεβαιώσω ξανά ότι η προσπάθειά μας για συνεχή αναβάθμιση των δύο νευραλγικών τομέων της Παιδείας και του Πολιτισμού θα είναι εντατική και αδιάλειπτη, εύχομαι η Αίθουσα που εγκαινιάζουμε σήμερα να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης, δημιουργίας και προόδου. Είμαι βέβαιος ότι θα εξελιχθεί σε ένα ζωντανό κέντρο δραστηριότητας στην ακριτική μας Αθηένου, όπου οι ιδέες, οι τέχνες και οι άνθρωποι θα συμπορεύονται για ένα καλύτερο αύριο.
Σας διαβεβαιώνω ότι, όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις –διότι το πιο σημαντικό στην πολιτική είναι να αναγνωρίζουμε τη δουλειά που γίνεται– και εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας. Αναφερθήκατε προηγουμένως στο θέμα των δρόμων στην περιοχή, ήταν κάτι που είχατε ζητήσει, αλλά και σε άλλα θέματα, ειδικότερα όσον αφορά θέματα Παιδείας και Υγείας. Σας διαβεβαιώνω ότι ως Πολιτεία θα ανταποκρινόμαστε αμέσως.
Χαιρετισμός του Δημάρχου Αθηένου κατά την τελετή των εγκαινίων της Αμφιθεατρικής Αίθουσας Νίκος Μουγιάρης,
την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 και ώρα 11:00π.μ.
Εξοχότατε φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη
Μακαριότατε Αρχιεπίσκοπε Κύπρου και Πάσης Ιουστινιανής κ. κ. Γεώργιε
Πανιερότατοι
Αγαπητέ εκπρόσωπε της έντιμης Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου
Έντιμε φίλε Υπουργέ κ. Κώστα Καδή
Αγαπητοί Εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
Έντιμοι φίλοι Ευρωβουλευτή και Βουλευτές
Αγαπητέ φίλε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας,, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Αγαπητέ φίλε εκπρόσωπε του Αστυνομικού Διευθυντή Λάρνακας
Σεβαστοί πατέρες
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι
Αγαπητοί Συνδημότες – Αγαπητές Συνδημότισσες,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας προσφωνώ όλους στη σημερινή τελετή των εγκαινίων της πανέμορφης Αμφιθεατρικής Αίθουσας «Νίκος Μουγιάρης» στην Αθηένου. Η χαρά και η συγκίνησή μας είναι ιδιαίτερη, γιατί μαζί μας βρίσκονται ο εξοχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Πάσης Ιουστινιανής κ. κ. Γεώργιος.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Ο Δήμος μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι ο μοναδικός «ελεύθερος» Δήμος της Κύπρου που το 65% της γης του και το 80% της ιδιοκτησίας των κατοίκων του είναι υπό κατοχή, βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις 3 πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.
Μετά το 1974, η ευημερούσα πριν Αθηένου έμεινε λόγω της ημικατοχής σε στάσιμη κατάσταση και ακόμα κι αυτό έγινε κατορθωτό λόγω της πολλής και ακατάπαυστης προσπάθειας των Αθηενιτών.
Είναι παραδεκτό, εξοχότατε, ότι η περίπτωση της Αθηένου είναι ειδική, αλλά και μοναδική σε σχέση με τα προβλήματα που βιώνει ο κόσμος της συνεπεία της τουρκικής εισβολής. Ζώντας σε μια περίκλειστη σχεδόν περιοχή, δεν απολαμβάνει ωφελήματα που άλλες περιοχές επωφελούνται και γι’ αυτό το Κράτος θα πρέπει να είναι αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων του.
Εμείς, εξοχότατε, ξέρουμε να λέμε ευχαριστώ όταν κάποιοι μας βοηθούν. Και επειδή η Κυβέρνησή σας, μετά από εισήγηση του αγαπητού Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφειάδη, λαμβάνοντας υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας ενέκρινε τέλος του 2023 και μας στάλθηκε μισό εκατομμύριο ευρώ βοήθεια για αποκατάσταση του κατεστραμμένου οδικού δικτύου μας που είχε καταστραφεί από την τοποθέτηση των αγωγών του αποχετευτικού οικιακών λυμάτων, θέλω να σας εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μας για τη βοήθεια αυτή.
Εγκαινιάζουμε σήμερα την Αμφιθεατρική Αίθουσα Νίκος Μουγιάρης, ένα πραγματικό στολίδι για την Αθηένου. Ευχαριστούμε πολύ που ο ίδιος προσωπικά, παρά το βεβαρημένο σας πρόγραμμα, αποδεχθήκατε και είστε εδώ, για να τελέσετε τα εγκαίνια.
Θέλω παράλληλα να εκφράσω δημόσια θερμότατες ευχαριστίες προς τον πρώην Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Κώστα Καδή, του οποίου η συνεισφορά στην κατασκευή του έργου ήταν καταλυτική.
Όταν αναλάβαμε το 2017, δεν υπήρχε έγκριση και πρόθεση κατασκευής της Αίθουσας. Είδαμε επανειλημμένα τότε τον κ. Καδή, μαζί και με τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου κ. Ανδρέα Μαραγγό. Μας ζητείτο η καταβολή από τον Δήμο Αθηένου μισού εκατομμυρίου ευρώ για να προχωρήσει το έργο. Μετά από τα έντονα διαβήματά μας, λόγω της ακριτικότητας της περιοχής μας, αλλά και επειδή είχε τη χάρη να ξεχωρίζει, ο κ. Καδής αποδέχτηκε και ενέκρινε να καταβάλουμε μόνον ποσό €300.000. Στη συνέχεια, μετά από την έντονη διεκδίκησή μας και τη βοήθεια τόσο του κ. Καδή, όσο και του κ. Μαραγγού, το έργο εκτελέστηκε χωρίς καμιά συνεισφορά του Δήμου μας με εξ ολοκλήρου κυβερνητικές πιστώσεις. Θερμές ευχαριστίες εκφράζουμε τόσο προς τον κ. Κώστα Καδή, όσο και τον κ. Ανδρέα Μαραγγό, αλλά και την Κυβέρνηση γενικότερα.
Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Κατ’ αρχήν τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Δρ Χρήστο Ηρακλέους για τη συνεργασία που είχαμε, όλα τα μέλη της Σχολικής Εφορείας, τους μελετητές, τον εργολάβο του έργου και όλους τους υπόλοιπους, στους οποίους θα αναφερθεί σε λίγο ονομαστικά ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας.
Θέλω να σας ευχαριστήσω επίσης δημόσια, εξοχότατε, για την ενημέρωση που μας κάνατε στο Προεδρικό, ότι θέση σας και της Κυβέρνησής σας είναι να μη δεχθείτε τη διάνοιξη άλλου οδοφράγματος σύνδεσης με την κατεχόμενη γη μας, αν σ’ αυτά δεν περιλαμβάνεται πρώτα η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου. Αυτή η θέση, που ήταν θέση και της προηγούμενης Κυβέρνησης, μας δίνει ελπίδες για διάνοιξη επί τέλους της διόδου, που θα βοηθήσει την Αθηένου αφάνταστα.
Εξοχότατε,
Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω για μερικά βασικά προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο μας αυτή την περίοδο και παρακαλούμε για τη δική σας παρέμβαση, ώστε να καταστεί δυνατή επί τέλους η επίλυσή τους. Συγκεκριμένα:
α. Κέντρο Υγείας-Σταθμός Ασθενοφόρου-εξυπηρέτηση γιατρού τα Σαββατοκυρίακα.
Εκφράζω την τεράστια απογοήτευση των κατοίκων του Δήμου μας για την αντιμετώπιση στα θέματα υγείας από πλευράς του Ο.Κ.Υπ.Υ. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στον μη προγραμματισμό και τη συνεχιζόμενη μη σωστή χρήση του Κέντρου Υγείας Αθηένου, ενός οικοδομήματος που κόστισε στο Κράτος €4 εκ., ολοκληρώθηκε πριν πέραν των 3 χρόνων, βρίσκεται 100 μέτρα από εδώ και παραμένει σε σχετική αδράνεια, παρά τις πολλές υποσχέσεις που δόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και ενώ το Κράτος πληρώνει κάθε χρόνο για τη συντήρηση ενός κτιρίου που υπολειτουργεί.
Επίσης, ζητούμε να δημιουργηθεί στον χώρο του Κέντρου Υγείας μόνιμος περιφερειακός σταθμός ασθενοφόρων, ο οποίος να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή. Κινδυνεύουν συνεχώς ανθρώπινες ζωές, ενώ πρόσφατα χάθηκαν ζωές λόγω της καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση και υπάρχουν σφοδρά παράπονα από τους συγγενείς, που υποβλήθηκαν και κοντά σας. Η δημιουργία Περιφερειακού Σταθμού στην ακριτική Αθηένου θα βοηθήσει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή και θα αποσοβήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν συνεχώς οι ανθρώπινες ζωές. Και γι’ αυτό δόθηκαν πολλές υποσχέσεις, ακόμη όμως δεν υπάρχουν αποτελέσματα.
Ένα άλλο θέμα είναι η εξυπηρέτηση της περιοχής με γιατρό τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες. Όταν κάποιος αρρωστήσει τα Σαββατοκυρίακα ή τις αργίες, δεν βρίσκει γιατρό να εξυπηρετηθεί, ταλαιπωρείται και σε σοβαρά περιστατικά κινδυνεύουν συνέχεια ζωές, με έντονα παράπονα από τους κατοίκους.
Μιλήσαμε με τον Υπουργό Υγείας, που καταβάλλει ομολογουμένως αρκετές προσπάθειες. Ζητούμε, εξοχότατε, την προσωπική παρέμβασή σας για επίλυση όλων των πιο πάνω.
β. Οφειλή ύψους €1,1 εκ. από την κατασκευή του Αποχετευτικού Συστήματος οικιακών λυμάτων.
Ο Δήμος Αθηένου ήταν από τους πρώτους που αποδέχθηκε και κατασκευάσθηκε αποχετευτικό δίκτυο οικιακών λυμάτων και Βιολογικός Σταθμός στην περιοχή του, ώστε το Κράτος να μην υποστεί ευρωπαϊκά πρόστιμα. Καταστράφηκαν τότε όλοι οι δρόμοι της οικιστικής περιοχής, που αποκαταστάθηκαν πρόχειρα και για πολλά χρόνια ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι.
Ο εργολάβος του έργου έχει εξοφληθεί εδώ και πολλά χρόνια και παραμένει οφειλή μας προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ύψους €1,1 εκ. περίπου. Λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής μας ζητήσαμε να διαγραφεί το ποσό αυτό. Τούτο θα σημαίνει οι ακρίτες Αθηενίτες να σταματήσουν να πληρώνουν φόρο αποχετευτικού επί της αξίας των κτημάτων τους, μια βοήθεια πολύ σημαντική γι’ αυτούς. Είναι με πολλή έκπληξη που πληροφορηθήκαμε ότι αλλού, που δεν έγινε ακόμη αποχετευτικό σύστημα, για να συνδεθούν με το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, διαγράφηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση οφειλή στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ύψους €10 εκ.
Ζητήσαμε από την Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανάλογη μεταχείριση και για την Αθηένου. Εξ όσων γνωρίζουμε προωθήθηκε πρόταση προς το Υπ. Οικονομικών για έγκριση του αιτήματος, ώστε πριν τη μεταφορά της υπηρεσίας στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης την 1η Ιουλίου να παρθεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και να διαγραφεί η οφειλή.
Παρακαλούμε θερμά για τη δική σας παρέμβαση για άμεση διευθέτηση του ζητήματος.
γ. Δημιουργία Περιφερειακού Γεωργικού Μουσείου στην Αθηένου.
Είχαμε ζητήσει τη δημιουργία του Παγκύπριου Γεωργικού Μουσείου στην Αθηένου, για πολλούς λόγους που επεξηγήσαμε. Πιστεύουμε ότι η Αθηένου, σαν ένα ιστορικά μεγάλο και αναγνωρισμένο αγροτικό κέντρο, παγκύπρια αποδεκτό, ήταν το κατάλληλο μέρος για τη δημιουργία του Παγκύπριου Γεωργικού Μουσείου, που βασικός πυρήνας του πρέπει να είναι και η μεγάλη Μεσαορίτικη παράδοση.
Προηγούμενος Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποφάσισε αυτό να γίνει στην Αθαλάσσα και μας υποσχέθηκε ότι ως Υπουργείο θα καλύψει τα έξοδα για την κατασκευή ενός Περιφερειακού Γεωργικού Μουσείου στην Αθηένου.
Σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωργίας και χρηματοδότηση του Υπουργείου, ειδικός Μουσειολόγος, ο ίδιος που έκανε τη μελέτη για το μουσείο στην Αθαλάσσα, ανέλαβε και ετοίμασε μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου σε πρώην αποθήκες της ΣΠΕ Αθηένου στον οικισμό μας, που παραχωρήθηκαν στον Δήμο.
Ο Δήμος Αθηένου επιθυμεί την ωρίμανση του έργου, ώστε αυτό να καταστεί δυνατόν να εκτελεστεί το συντομότερο δυνατόν. Παρά τις υποσχέσεις που πήραμε από τον Υπουργό Γεωργίας, το Υπουργείο καθυστερεί να μας εγκρίνει το απαιτούμενο κονδύλι για την ωρίμανση του έργου και στη συνέχεια την κατασκευή του.
Ο τότε Υπουργός μας είχε αναφέρει ότι στα πλαίσια της υπόσχεσής του για βοήθεια στον Δήμο για δημιουργία του Μουσείου, έγκρινε να μας παραχωρηθεί το 2023 το ποσό της μελέτης, ενώ έδωσε οδηγίες να γίνει πρόβλεψη για το 2024 για επιπρόσθετο ποσό για την επίβλεψη, κάτι όμως που δεν έγινε.
Το θέμα χειρίζεται το Υπουργείο Γεωργίας και παρακαλούμε όπως δώσετε οδηγίες να εγκριθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις, ώστε να αρχίσουμε την ωρίμανση της μελέτης του Μουσείου, για να καταστεί δυνατή η κατασκευή του.
δ. Στεγαστικό Σχέδιο Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών.
Το Σχέδιο έχει βοηθήσει πολύ στη συγκράτηση των νέων μας στον τόπο τους. Υπάρχουν όμως θέματα που ταλαιπωρούν αρκετούς, όπως τα εισοδηματικά κριτήρια, ο χρόνος μεταβίβασης κατοικίας από γονείς για μόνιμη στέγαση παιδιών και άλλα. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες την ανακοίνωση του φετινού Σχεδίου, για να δούμε τις πρόνοιες που θα προβλέπονται και αν υπάρχουν θέματα που χρίζουν βελτίωσης θα επανέλθουμε κοντά σας για επίλυσή τους.
Παράλληλα γίνονται παράπονα από νεαρά ζευγάρια που έκτισαν τις κατοικίες τους για στέγαση μεταξύ του προηγούμενου Στεγαστικού Σχεδίου, που έληξε το 2012-2013 και του νέου Σχεδίου που ίσχυσε το 2019. Θεωρούν ότι υπήρξε μια μεγάλη αδικία από το Κράτος απέναντί τους, αφού μπορούσαν τα νεαρά ζευγάρια να πάρουν βοήθεια για στέγασή τους στις ακριτικές περιοχές μέχρι το 2012-2013 (πριν την οικονομική κρίση), να μπορούν να παίρνουν από το 2019 και εντεύθεν, ενώ αυτοί έκτισαν, πολλοί απ’ αυτούς χρωστούν μέχρι σήμερα και δεν έχουν πάρει καμιά βοήθεια από το Κράτος. Κάποιοι μάλιστα είχαν εγκριθεί για βοήθεια με το προηγούμενο σχέδιο (2012-2013) και τελικά δεν βοηθήθηκαν καθόλου, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η δική σας βοήθεια για επίλυση του θέματος αυτού είμαστε σίγουροι ότι θα είναι καταλυτική.
ε. Δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής και Οικονομικού Κλάδου Λυκείου στον χώρο του Γυμνασίου Αθηένου.
Ένα θέμα, που το αναφέρω ειδικά για να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδιάς την έντιμη Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου που ήδη έδωσε οδηγίες και τα δύο θέματα τροχιοδρομήθηκαν, αλλά και για τον πολύ θετικό τρόπο που αντιμετωπίζει όλα τα θέματα της ακριτικής Αθηένου που της θέτουμε. Είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει οδηγίες στους Λειτουργούς του Υπουργείου για άμεση υλοποίηση των οδηγιών της.
Συγχωρέστε με εξοχότατε για την αναφορά μου σε αυτά τα προβλήματα, αλλά η Αθηένου δεν έχει την πολυτέλεια να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, όταν φιλοξενεί στον Δήμο της τον εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και να του θέσει κάποια σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Σας ευχαριστώ ξανά προσωπικά κύριε Πρόεδρε, αλλά και όλη την Κυβέρνησή σας, για τη βοήθειά σας προς την ακριτική Αθηένου, που θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί λόγω των προβλημάτων από την κατοχή και μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είμαστε σίγουροι ότι θα δώσετε τις απαραίτητες οδηγίες για να προωθηθούν και τα προβλήματα που σας ανέφερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.